Любопитно

Кои ученици се връщат обратно в клас

У чители, директори и други експерти в сектор Образование единодушно приеха график за постепенното връщане на големите ученици в клас. Той обаче не се приема еднозначно. 

Тодорка Кюрланова е преподавател по математика. На финалната права на първия учебен срок, тя връща седмокласниците на чиновете за 40 минути и ги изпитва присъствено – в малки групи от по 9 деца и при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, разказва в репортажа си NOVA.

„Да не забравяме, че Националното външно оценяване е присъствен, а не е дистанционен изпит“, посочва Тодорка Кюрланова, преподавател по математика в 7-и клас.

С радост приема идеята именно седмокласниците да са сред първите, които ще се върнат в училище за втория срок. Защото за много от тях предстои кандидатстване.

„В училище децата са по-отговорни, по-мотивирани, по-дисциплинирани. Няма го и този фактор вкъщи да се разсейват по всякакъв повод, да стават 5 минути преди часа, да са разсеяни“, категорична е преподавателката.

Един от учениците й – Максим, също е нетърпелив да се върне на чина. Не крие, че му е трудно да се бори със задачите онлайн.

„Госпожата е далеч и е трудно да се справи с 26 деца. Зарадвах се, защото ще мога да се видя с приятели и ще е много по-лесно да разбера материала в училище“, заяви Максим, ученик от  7б клас, 119 СУ.

В по-малките населени места обаче директорите настояват сами да могат да решават кои класове да се върнат към присъствено обучение.

„Това е сигналът, молбата ни към здравния министър, за да може да се направи така, че едновременно да се върнат безопасно, едновременно и по-голям брой ученици в малките населени места“, заяви Диян Стаматов, председател на СРСНПБ.

Зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова посочи:

„В голямо училище като това ще се върнат 179 седмокласници, а в едно малко – 1516 седмокласници“.

Окончателното решение за връщането в клас на старта на втория срок ще бъде взето от здравните власти.

Разхлабват мерките с няколко заповеди

СЗО с нови клинични препоръки за лечение на пациенти с COVID-19

Разхлабват мерките срещу COVID-19 у нас

COVID-19: Ръст на новите случаи, но при рекорден брой тестове

Лекар: Трябват ни две неща още – ваксини и желание

БХРА: Хората на първо място, но бизнесът да бъде компенсиран

Пристигна петата пратка от ваксини срещу COVID-19

Какво се знае за мутиралия коронавирус

COVID-19: Ръст в процента на положителни случаи