България

Любов във фейсбук и драмите на гурбета: Пращай паундове, аз ще съм самотна майка!

„Нямам нужда от теб, мога и сама да се справям с детето. Имам нужда единствено от парите, заминавай на Запад и пращай. Ще се връщаш когато ти кажа“.

Тежки думи, охарактеризиращи съвремието в Родопите, пише в. „Родопи Смолян“. Отправени от млада жена към съпруга й. Създадено семейство, но разделено, с всички възможни драми на битието. Една история, която спокойно може да бъде умножена по стотици.

Огромен брой семейства са разделени от гурбета в планината на гастарбайтерите. Хиляди нашенци са зад граница, за да създават по-добър стандарт у дома.

Запознанство във фейсбук, любов онлайн и решение за сватба. Така започва една история между двама млади в региона. Момче и момиче се събират, вдигат пищна сватба, но без да сключват граждански брак. Не след дълго момичето забременява и двамата решават да заминат за Северна Ирландия, където да се установят. Първо тръгва момчето, за да намери работа и квартира, след това трябва да го последва и съпругата му. Тя обаче решава да изчака раждането на детето в Родопите и едва тогава да замине.

Поставената задача на мъжа пък е да праща паундове. И той го прави. Прибира се на няколко пъти. Но жена му го кара да заминава пак. Дори след раждането на детето го моли да не го припознава, за да се води като самотна майка. Започват и скандалите. Жената настоява сама да отглежда детето, а мъжът да праща единствено пари. Да се прибира в България само когато тя го извика.

Детето навършва две годинки и бащата вече желае да го припознае. Жената обаче не иска и да чуе. Дори спира документите му, подадени в Общината.

Следва дело в съда в Кърджали, където поредната съвременна драма, свързана с оцеляването в региона, се вписа в стотиците подобни истории.

Магистратите в Кърджали признаха бащинството на гурбетчията, детето пък ще носи неговите имена. Съдът обаче остави момченцето за отглеждане при майката. Бащата ще се задоволи с периодични срещи и издръжка в размер на 200 лева.