Днес

Македонският президент не очаква промяна в българската позиция след изборите

Стево Пендаровски

© Associated Press

Стево Пендаровски

Позицията на София към Скопие едва ли ще се промени след изборите в България на 4 април. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски пред телевизия „Клан“.

Позицията и на властта, и на опозиция „е твърда“ и дори след избори няма да има „съществена промяна“, заяви Пендаровски, възприеман като по-критичен към българските власти в сравнение с премиера Зоран Заев.

Пендаровски коментира спора между България и Северна Македония, довел до блокиране на началото на преговорите на Скопие за членство в Европейския съюз. Много македонски политици и наблюдатели (както и някои български) свързваха ситуацията от миналата есен с предстоящите в София парламентарни избори.

Сами или с помощ на ЕС

В началото на тази година България и Северна Македония преминаха към обсъждане на конкретен документ, който може да ги изкара от задънената улица.

Източник на „Дневник“, запознат с диалога по време на посещенията на специалния македонски пратеник Владо Бучковски, обясни в средата на месеца, че съществуват два документа и целта е да се превърнат в един. Тогава външното министерство не коментира темата, а междувременно действията на Скопие не потвърждават идеята Бучковски да пътува до София всяка седмица в търсене на решение (за последно той бе в България преди две).

Пендаровски заяви, че решението трябва да се търси „с помощта на приятелите ни от Брюксел“, за да се намери „формула, с която няма да се отрича основното ни право как се чувстваме и се определяме“.

Президентът също така заяви, че очаква „силен ангажимент“ на Съединените щати към Западните Балкани след победата на Джо Байдън, тъй като в неговата администрация има хора с пряк опит в региона. Същевременно вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че ако някой очаква натиск от САЩ да реши въпроса, се лъже.

Вчера министрите на външните работи и на евроинтеграцията на Северна Македония бяха в Брюксел в ден на заседание на първите дипломати от съюза. Срещата им с португалския външен министър, чиято страна в момента държи председателството на ЕС, завърши с уверението на Аугусто Сантош Силва, че Лисабон ще направи възможното за начало на преговорите. Португалия обаче е показвала известно разбиране и към българската позиция.