Любопитно

Масово тестване в Словакия, какво е установило

М асовото тестване в Словакия е установило към понеделник коронавирус сред 1,18% от изследваните през последната седмица, съобщи премиерът Игор Матович, цитиран от Ройтерс.

При тестването са установени 30 556 случая на заразяване сред участвалите в програмата близо 2,6 милиона души, каза Матович на пресконференция.

Миналата година Словакия на два пъти направи масово тестване на населението и заяви, че то е помогнало да бъде ограничено разпространението на вируса.

Новото масово тестване на 5,5-милионното население приключи днес. Сега предстои да бъдат наложени по-строги ограничителни мерки.

Тези, които не могат да покажат отрицателен резултат от тест за коронавирус, няма да имат право да ходят с обществен транспорт на работа и да се разхождат сред природата, активности, които досега бяха забранени за всички. Изискването обаче на важи за децата и възрастните граждани.

Здравният министър Марек Крайчи заяви, че масовото тестване е начин да се избегнат още по-строги затваряния на Словакия.

„Миналата година бяхме една от най-отворените страни“, заяви той. „Убеден съм, че ако продължим да тестваме масово, можем да бъдем сред най-отворените страни и през тази.“

Тестването ще бъде повторено другата седмица в половината от регионите на Словакия, които се представиха по-зле от останалите.

Към вчерашния ден Словакия беше отчела 4068 смъртни случая от коронавируса от началото на пандемията. Хоспитализираните пациенти с коронавирус също към вчерашния ден са 3495.

Заболеваемостта в Словакия намаля в сравнение с пиковете в края на миналата година и самото начало на тази, но здравната й система все още е под голям натиск.

Разхлабват мерките с няколко заповеди

СЗО с нови клинични препоръки за лечение на пациенти с COVID-19

Разхлабват мерките срещу COVID-19 у нас

COVID-19: Ръст на новите случаи, но при рекорден брой тестове

Лекар: Трябват ни две неща още – ваксини и желание

БХРА: Хората на първо място, но бизнесът да бъде компенсиран

Пристигна петата пратка от ваксини срещу COVID-19

Какво се знае за мутиралия коронавирус

COVID-19: Ръст в процента на положителни случаи