България

Мицотакис: Споразумението за „Рафал“ отразява гръцката стратегия за отбранителна политика

Споразумението за „Рафал“ отразява гръцката стратегия за комбинирана външна и отбранителна политика. Това заяви министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис след подписването на споразумение с Франция за закупуването на 18 самолета, предава държавната информационна агенция ANA-MPA.

В същия ден приключи подновеният кръг от проучвателни преговори между Гърция и Турция в Истанбул. В тази връзка Мицотакис заяви, че искреността и балансът допринасят за диалога за делимитацията на морските зони, „което е обект на тези проучвателни разговори“.

След среща между министъра на отбраната на Франция Флоранс Парли и министъра на националната отбрана Никос Панайотопулос, подписали по-рано споразумение за обществени поръчки, премиерът отбеляза, че закупуването на самолетите от Франция е „знак за необходимостта от пряко и по-тясно военно сътрудничество на европейско ниво в Средиземноморието или в нашата „кобила нострум“, както го нарича президентa Макрон, тъй като това е мястото, където се пресичат жизнените интереси на всички страни от ЕС“.

Покупката на „Рафал“, продължи Мицотакис, отразява националната стратегия на Гърция, която включва отбраната като т.нар. двоен стълб на гръцката външна политика. Гърция ще получи 6 нови и 12 използвани самолета „Рафал“ до началото на 2023 г. Премиерът се позова и на историческата подкрепа на Франция за Гърция, датираща още от Гръцката революция за независимост, която тази година празнува своята 200-годишнина.

На свой Парли заяви, че стратегическото партньорство с Гърция е част от план, описан за първи път от Макрон през януари 2020 г. за по-силно насърчаване на Европа и за съвместен принос като европейци за защитата на гражданите и сигурността на Стария континент. Тя отбеляза, че ВВС на двете страни скоро ще проведат съвместни учения, освен маневрите, планирани за април. В същото време самолетоносачът „Шарл де Гол“ ще патрулира в Средиземно море, като по време на тази операция вероятно ще го придружава гръцка фрегата.