Политика

Осъдиха общо на 25 г. затвор двама, убили пътник във влак заради забележкаС осъдителна присъда е приключило на първа съдебна инстанция делото срещу Красимир Мутафчийски и Запринка, привлечени към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура – София за убийство на пътник във влак. 

На Запринка Мутафчийска е наложено наказание от девет години „лишаване от свобода“, а на съучастника й Красимир Мутафчийски – шестнадесет години „лишаване от свобода“. Това съобщиха от държавното обвинение.Припомняме: около 07:45 ч. на 16.11.2018 г., на гара Ихтиман, Запринка Мутафчийска и Красимир Мутафчийски се качили в бързия влак, пътуващ за София. Двамата се разположили на седалките един срещу друг. Встрани от тях пътувал Ангел Цветков. До тях седнали и две жени.

Двамата подсъдими започнали да разговарят на висок тон, при което Запринка събула маратонките и качила краката си на седалката срещу нея. В полусънно състояние, със спокоен тон, Ангел Цветков им направил забележка. Запринка Мутафчийска и Красимир Мутафчийски реагирали с агресия, обиди и заплахи по негов адрес. Междувременно подсъдимата извадила от дъното на куфара си туристически нож, като го поставила отгоре върху други вещи и затворила ципа. Тези нейни действия били наблюдавани от Красимир.

При приближаването на влака към гара Вакарел, двете жени, станали свидетели на скандалния инцидент, се насочили към изхода. В същото време двамата подсъдими станали от местата си. Красимир бързо взел ножа, предварително подготвен от Запринка, и нанесъл с него удар на Ангел Цветков.

Острието на оръжието проникнало в лявата гръдна половина. Уплашена Мутафчийска извадила ножа от тялото на пострадалия и подканила Красимир да бягат. В паниката си оставили във влака куфара и маратонките на Запринка. На перона Красимир изпуснал патерицата си, с помощта на която се придвижвал, но накуцвайки продължил да бяга. Двамата подсъдими пресекли железопътните линии, минали покрай сградата на жп гарата и продължили в посока с. Вакарел.

Междувременно виковете на пострадалия Ангер Цветков били чути от други пътници. Единият от тях успял да направи видеозапис с камерата на таблета си на отдалечаващите се извършители на престъпното деяние.

Подпомогнат от свидетели на случващото се, Ангел успял да слезе на перона. Бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Един от пътниците притиснал раната на Цвеков, за да намали кръвозагубата. Пред събралите се на перона граждани Ангел Цветков споделил за случилото се във влака.

След пристигане на медицински екип пострадалият бил качен в линейка за транспортиране в болнично заведение. Няколко минути след това, на път за столицата, Ангел Цветков починал. Смъртта му се дължи на остро настъпилата масивна кръвозагуба и дихателна недостатъчност, причинени от ножовото нараняване на белия дроб.

В хода на разследването на случая оръжието на престъплението – туристическият нож, бил открит пред гума на лек автомобил, където го била скрила подсъдимата.

Държавното обвинение ще протестира размера на наложеното наказание пред въззивната съдебна инстанция.