Днес

Сенатът получи обвиненията за импийчмънт на Тръмп

Сенатът получи обвиненията за импийчмънт на Тръмп

© Associated Press

Служители и конгресмени от Камарата на представителите предадоха обвинителния акт за импийчмънт срещу напусналия президентския пост Доналд Тръмп в Сената за иницииране на процес по обвинения за подбудителство на кървавата атака срещу Капитолия на 6 януари, предадоха световните агенции.

Докато демократите в Конгреса подкрепят обвиненията срещу Тръмп, сенаторите републиканци намаляват критиката си към бившия президент и избягват да призовават за осъждането му заради щурма на Капитолия. Това е ранен сигнал за влиянието, което продължава да оказва Тръмп върху партията си, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Десетина републиканци гласуваха срещу Тръмп в долната камара, за да подкрепят импийчмънта по-рано този месец. Сред тях бяха представители на партията, смятани за негови верни съюзници.

Процесът в Сената ще е първият в историята срещу президент, напуснал поста си. Осъдителна присъда би дала на демократите основание да поискат забрана той да се кандидатира за изборни длъжности и така да осуетят опита му да се върне в Белия дом през 2024 г. Юристи същевременно смятат, че това е възможно и без присъда.

Обвинителите от Камарата на представителите внесоха в Сената едно-единствено обвинение срещу Тръмп за „подстрекаване към бунт“, като извършиха церемониална процесия от долната камара на Конгреса до Сената.

Ситуацията е безпрецедентна и заради това, че Тръмп е първият американски президент, срещу когото за втори път (от малко повече от година) се води процес за импийчмънт.

Началото на самия процес в Сената е в седмицата, започваща на 8 февруари. Пред Си Ен Ен президентът Джо Байдън, встъпил в длъжност миналата седмица, каза, че процесът „трябва да се състои“, дори ако шансовете Тръмп да бъде осъден с подкрепа на републиканците е малък.