Днес

Съветник на президента: Борисов подтиква Радев да наруши конституцията с позиция за Навални

Съветник на президента: Борисов подтиква Радев да наруши конституцията с позиция за Навални

© Дневник

Според председателя на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов премиерът Бойко Борисов подтиква държавния глава Румен Радев да наруши конституцията, призовавайки го да обяви позиция за задържания руски опозиционен лидер Алексей Навални. Причината – според основния закон външната политика се разработва от правителството, а не от президента.

„Трудно е да се прозре мотивът на министър-председателя за това. Никой не би казал например, че Еманюел Макрон не е защитник на демокрацията, а той не говори по темата за Навални“, каза Маринов пред Би Ти Ви днес. Според него темата не е съществена за изясняване на противоречията между премиер и президент, които са съществени и са свързани с начина на управление.

През уикенда премиерът Бойко Борисов призова президента Румен Радев да изкаже позицията си за Навални, но получи отговор с други теми. „Крайно време е държавният глава на България да се изкаже. Само за това го призовавам, няма да му се карат толкова. Евроатлантическата общност отдавна се произнесе и настоя за незабавното освобождаване на Навални. Не приемаме хора да бъдат арестувани заради политическата им дейност“, коментира още Борисов.

До този момент президентът не е взел отношение по задържането на руския опозиционер. Партиите също не бързат с позиции.