България

Франция може да достави и нови фрегати на Гърция

Франция ще предложи да достави нови фрегати на Гърция, която подсилва въоръжените си сили във време на напрежение със своя съсед и партньор в НАТО Турция, съобщи министърката на отбраната на Франция Флоранс Парли, цитирана от агенция Ройтерс.

Парли говори на съвместна пресконференция със своя гръцки колега Никос Панайотопулос в Атина, след като двамата финализираха сделка на стойност 2,5 милиарда евро за покупката на 18 изтребителя Рафал от Гърция, предава БТА.

Гърция става първата европейска страна, която купува този тип изтребители, заяви Парли пред журналисти. Франция скоро ще направи предложение на Гърция за обновяване на нейния флот от фрегати, допълни министърката. Сделката за шест нови и 12 използвани изтребителя Рафал бе обявена няколко часа след края на нов кръг преговори между Гърция и Турция в Истанбул по териториалните им спорове в морето, отбелязва Ройтерс.

Първите доставки на френските изтребители се очакват през юли. Консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис се е насочило и към други придобивки след годините на бюджетни съкращения по време на финансовата криза в страната, посочва агенцията.

Гърция, която миналата година обвини Турция в „имперски фантазии“ в региона, иска също да закупи четири нови фрегати, хеликоптери и дронове, да модернизира наличния си флот от изтребители Ф-16 и да закупи торпеда и ракети, за да подсили своята армия. Правителството също така обеща да увеличи състава на армията с 15 000 души през следващите четири години и да съживи отбранителната си индустрия, а този месец одобри споразумение с Израел на стойност 1,68 милиарда долара за създаване на нова военновъздушна академия в южна Гърция.

Гърция и Турция почти стигнаха до война миналата година, след като два военни кораба се сблъскаха в източно Средиземно море. Макар че напрежението напоследък е отслабнало, подозрителността и у двете страни остава, коментира Ройтерс. Подновените днес проучвателни разговори между Гърция и Турция продължиха няколко часа при закрити врата. Следващата среща между представители на двете страни ще се проведе в Атина, но не бе съобщена дата.