България

COVID-19 изтри една трета от търсенето на офиси

Пандемията и работата от вкъщи може би ще изтрият 20-30% от търсенето на офис пазара в София. По-голяма част от търсенето на бизнес помещения е на етап изчакване и след март 2020 г. се реализираха само тези сделки, при които договарянето беше започнало по-рано.

Най-засегнатият сегмент са по-малките офис сгради, в които се отдават помещения между 50 и 200 кв. м и където наематели са малки и микрокомпании, обяви Владислав Кайзеров, консултант по бизнес имоти и член на управителния съвет на Международната федерация за недвижими имоти ФИАБЦИ-България (FIABCI). За някои от тези обекти вече се обмисля трансформацията от офисни в жилищни.

„Има и лъч надежда за този сегмент в следващите месеци и той е свързан със започналата оптимизация на площи от страна на бизнеса, коментира Кайзеров в ефира на Блумбърг тв.

„Търсене на големи офис площи над 1000 кв. м в момента има само от фирми, които се преместват от една сграда в друга. Когато се реализират такива сделки (релокация), те са за 20-30% по-малко площ от това, което фирмите са ползвали до момента“, разкри той.

Според Кайзеров IT и BPO компаниите са едни от най-незасегнатите от пандемията и те ползват в момента максимум 30% от наетите офиси, защото голяма част от служителите им работят от вкъщи. Той очаква дигитализацията и работата от вкъщи на служителите да продължи да диктува пазарните тенденции.

„Това ще има негативен ефект върху пазара. Например компания с изтичащ договор ползва досега цяла сграда с площ 3500 кв. м и сега се замисля да наеме най-много 2000 кв. м“, коментира експертът. Експертът е на мнение, че свитото търсене на офис площи се отразява и на наемите.

„Увеличава се разликата между офертните нива и тези, на които се сключват сделките“, заяви консултантът по бизнес имоти. „Ако при нормален пазар тази отстъпка е 10%, сега може да достигне 20-25%“, добави той.

Владислав Кайзеров информира, че в следващите месеци – до година и половина, ще излязат около 300-350 хиляди кв. метра нови офис площи на пазара, ако се реализират всички проекти.

Той очаква, че все по-ясна ще става разликата между нов проект, който тепърва трябва да намери наематели, и проект, който има наематели, но трябва да поддържа своята заетост.