Днес

Аварията в метрото ще бъде отстранена не по-рано от месец според Стоян Братоев

Входовете на метростанция "Хаджи Димитър" са затворени.

© Юлия Лазарова

Входовете на метростанция „Хаджи Димитър“ са затворени.

За отстраняването на аварията няма да стигнат седмици, заяви инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД пред общинската комисия по транспорт. Опозицията потърси причините за надигналите се релси не в пясъчната леща и дъжда, а в самия проект за този участък на метрото, който не се бил съобразил с известните от години данни за високи подпочвени води в този район на София.

За строежа било ли е изготвено хидроложко проучване, каквото се знае, че се прави за Перловската река от 100 години? Защо при строителството е избран нов „австрийски“ метод за подземно изграждане на трасето, а не открит способ, след като в кв. Подуяне има високи подпочвени води? Знае ли се, че и на други места на третата метролиния има пясъчни лещи? Ще се проучи ли ефектът върху съседните жилищни сгради? Това бяха само част от въпросите на общински съветници от „Демократична България“.

Заседанието бе онлайн и се чуваха предимно въпросите към Братоев, но само някои от неговите отговори, защото връзката беше лоша, вероятно той беше под земята, на мястото на аварията.

Причината не е само пясъчната леща

Причините за аварията са няколко и не е само пясъчната леща, обяви Братоев. Основната е, че „след няколко дни валежи нивото на река Перловска е било много високо и водният стълб, който по геоложкия доклад е 14 м от дъното на тунела, е стигнал до терена, на 19 м“. Това създало хидростатично налягане от 19 тона/кв.м натоварване, а по геоложкия доклад е предвидено 14 т/кв.м, уточни той.

Пясъчна леща (подпочвен слой от пропит с вода пясък) натоварила допълнително конструкцията, което не е било разчетено в проекта, посочи Братоев.

Кой е изготвил проекта за строителството на третата метролиния и защо не са взети предвид хидроложките проучвания, които категорично сочат, че в района на кв. Подуяне“ има високи подпочвени води, което е риск за подземно метро. Въпросът бе на жидроинженера Грети Стефанова, общински съветник от „Демократична България“.

Главен изпълнител на обекта е „Трейс груп холд“, коъто спечели поръчката на Столичната община през 2016 г. Подизпълнител е шведската „Свеко“, а проектът е изготвен от „Метропроект“ от Прага, каза Братоев. Трасето на първия участък на новата метролиния, който е от „Красно село“ до станция „Хаджи Димитър“, е с дължина 7.8 км. Цената за изграждането му е 398 млн.евро с ДДС като в тях влиза и покупката на 20 метровлака „Siemens“.

Следващият участък на метрото ще се строи по открития способ

Братоев призна, че е имало спорове дали в тази част метрото да не е надземно. Било избрано обаче да е подземно, защото „хората там държаха да е подземно“, посочи той като мотив по-рано на брифинга заедно с кмета Йорданка Фандъкова.

Той обеща продължението на метрото по бул. „Владимир Вазов“ да бъде по отрития способ и „съм казал да забравят за този нов австрийски способ. Ще се прави по-плитко, по открития способ.“

Изпълнителят на този участък „Трейс груп“ си има послушни проектанти, които се водят, че уж са от друга фирма, заяви инж. Стефанова за „Дневник“. Те изготвяли удобни за изпълнение проекти от строителната фирма, смята тя.

Експерт: Дали фирмата е изпълнила искванията на Братоев

Тунелната конструкция на база изготвен геоложки доклад е била проектирана за натиск от 14 т/кв.м, но инж.Братоев още при строителството възложил тя да се усили 1.5 пъти, което начи да издържа 21 т/кв.м. На практика обаче се оказа, че още след първите два дни дъжд натискът е бил 19 т/кв.м и конструкцията се е компрометирала, посочи Виктор Чаушев, експерт по транспорта на „Демократична България“. Той препоръча да се извърши цялостна проверка на трасето с георадарен лазер, дали наистина е изпълнено изискването на Братоев от фирмата-изпълнител „Трейс“. Да е ясно дали има проблеми с изпълнението, с контрола на строителството, който в София стана пословичен с „ремонта на ремонта“ на публична инфраструктура. Столичната община не трябва да позволява отново да спре метрото, ако се появи и някъде другаде пясъчна леща, призова Чаушев.

Спор: Жилищен блок на 50 или на 500 м е от метрото

Голям спор възникна дали причините за аварията на метрото са предизвикали и проблеми в близките жилищни сгради. Зам.-кметът по строителството инж.Ангел Джоргов обяви, че те са на разстояние от 500 м от мястото на аварията и „няма как да говорим за връзка“. Братоев изчисли, че са 450 м.

Напротив, блокът, където живеещи се оплакват, че са им се надигнали плочките, е на 50 м от метростанция „Хаджи Димитър“. Аз живея наблизо и имам познати в този блок“, контрира Чаушев.

Стана ясно, че съветниците от ГЕРБ мерят разстоянието от блока до мястото на аварията, което е между метростанциите „Театрална“ и „Хаджи Димитър“, а не както опозицията – от блока до метростанция „Хаджи Димитър“.

„Подземната железница е една обща конструкция и не може да се казва, че е на изцяло отделни части – метростанции и тунели. Аварията е на едно място, но тя няма как да не се е отразила на строителната статика на общата конструкция“, обясни Стефанова.

На финала на заседанието Симеон Ставрев от „Демократична България“ предложи да се създаде временна комисия с общински съветници, която да обследването с георадарен лазер на целия проблемен участък на метрото. Борис Бонев от „Спаси София“ подкрепи идеята, но комисията да бъде само от експерти, които да докладват своите изводи и препоръки. С гласовете на ГЕРБ, ВМРО и БСП предложението на Ставрев не бе прието.

Той напомни, че става въпрос за безопасността на гражданите, пътуващи с градския транспорт и причините за аварията не бива да се скриват. Председателят на комисията Карлос Контрера от ВМРО обеща регулярно да изисква доклади за хода на ремонта на авариралия участък.