Днес

Европейските клубове очакват много по-големи поражения заради пандемията

Европейските клубове очакват много по-големи поражения заради пандемията

© Associated Press

Председателят на Асоциацията на европейските клубове Андреа Аниели начерта мрачна картина за финансовото състояние на отборите. На семинара News Tank Football той предупреди, че европейският футбол може да загуби до 8.5 млрд. евро заради кризата, предизвикана от коронавируса, съобщава The Athletic.

Мнението на президента на „Ювентус“ дойде във връзка с доклада на „Делойт“, според който пандемията ще ощети 20-те най-богати клуба с 2 млрд. евро. Прогнозната сума представлява общата стойност на приходите, които отборите ще пропуснат да реализират за сезони 2019-2020 и 2020-2021.

„Твърдото ми мнение е, че ще разберем реално какво означава тази криза за клубовете едва в края на сезона. Мисля, че ще бъде много по-лошо от това. През сезон 2019-2020 криза имаше за три или четири месеца с празни стадиони, търговски отстъпки и по-малко пари от телевизионно излъчване, но от моята гледна точка изглежда, че 2020-2021 ще премине изцяло без фенове“, каза Аниели по време на семинара.

Според него максималната щета, която ще претърпят европейските клубове през двете години, ще бъде от 6.5 до 8.5 млрд. евро, като около 360 отбора ще имат нужда от финансови инжекции под различни форми.

В допълнение Аниели приветства възможността за промяна във формата на Шампионската лига от 2024 г. с въвеждането на т.нар. швейцарска система. Тя предвижда всеки отбор да изиграе по десет мача срещу десет различни съперници в груповата фаза.

Аниели вярва, че подобна промяна ще възроди интереса към футбола.