Политика

Задържат под стража бургазлия, издирван от властите в ГерманияОкръжен съд – Русе взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на 53-годишния Д. Д., разследван в Германия за измама.

По делото е била приложена Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд – Берлин, с която се иска лицето да бъде задържано и предадено във връзка с разследване на извършено от него престъпление на територията на Германия.Според немските власти, на 30 август 2018 г., във фризьорски салон в Берлин, българският гражданин предоставил за заплащане банкнота от 500 евро, която свидетелката не разпознала като фалшификат и му върнала ресто в размер на 318,68 евро. Д. Д. от Бургас е осъждан три пъти.

Срещу него има образувано досъдебно производство и в Окръжна прокуратура – Русе отново за прокарване в обръщение на подправени парични знаци – 2 банкноти по 1000 швейцарски франка. Във връзка с това обвинение и по искане на наблюдаващия прокурор, друг състав на Окръжен съд – Русе на 15 декември 2020 г. взе по отношение на Д. Д. мярка за неотклонение задържане под стража. Това се случи в изнесено съдебно заседание в УМБАЛ „Канев“, където обвиняемият е бил докаран след влошаване на здравословното му състояние в ареста.

Окръжен съд – Русе, като съобразил всички доказателства и становища преценил, че искането за задържане на българския гражданин Д. Д. е основателно. Аргументите за това се съдържат в справката за съдимост на лицето и грозящите го нелеки последици от евентуалното му признаване за виновен и осъждане. Тези обстоятелства, според съда, обуславят опасността Д. Д. да се укрие и извърши друго престъпление. Колкото до твърденията за здравословни проблеми на исканото лице, те следва да се вземат предвид от медицинската служба при ареста.

Определението може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.