Политика

Заловеният с боеприпаси в русенския кв. „Дружба“ рецидивист остава за постоянно в арестаСъстав на Окръжен съд – Русе потвърдил законосъобразността на мярката задържане под стража, определена от Районния съд спрямо 34-годишния русенец Д. В.

Мъжът е държал без разрешение 11 броя боеприпаси в колата си в русенския кв. „Дружба“. Според обвинението, това се е случило на 19 януари 2021 г. в гр. Русе. Около 17,10 часа, на кръстовището на улиците „Казанлък“ и „Пчелина“ полицейски служители спрели за проверка лек автомобил, управляван от обвиняемия. На задната седалка бил открит бял найлонов плик, съдържащ шест бойни патрона и пет – за ловна пушка.Д. В. е бил осъждан 12 пъти, включително и за същото по вид престъпление. На 28 октомври 2020 г. той е излязъл от затвора след изтърпяването на поредното наказание лишаване от свобода.

Мъжът е поискал по-лека мярка за неотклонение с мотива, че не се е укривал от органите на реда. Представителят на Окръжна прокуратура е изразил становище за неоснователност на жалбата. Въззивната инстанция споделя извода на Районен съд – Русе, че от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че Д. В. е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение.

При определяне на мярката за неотклонение, първоинстанционният съд правилно е приел, че се касае за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от две до осем години. Основателни са и доводите за наличието на реална, а не предполагаема опасност при вземане на по-лека мярка за неотклонение обвиняемият да извърши престъпление, а така също и да се укрие, с цел да избегне и осуети полагащата му се наказателна отговорност.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което се потвърждава взетата по отношение на Д. В. мярка за неотклонение задържане под стража, е окончателно.