Политика

Край на сделки с ателиета, и те също стават апартаментиРежат възможността за допълнителен етаж при строеж на сградиКрай с продажбата на имоти, които имат статут на ателие по документи, но в тях се живее – те вече са със статут на жилища и трябва да отговарят на всички изисквания за такива. Това решиха окончателно депутатите, след като приеха редица промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

В момента повечето имоти, които не покриваха критериите за жилища, се продаваха като ателиета, тъй като изискването за тях е единствено да имат санитарен възел. А за жилище има редица изисквания, сред които самостоятелен вход, най-малко едно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение – килер, гараж или мазе. Преди година Столичната община поиска законова поправка, с която да отпадне имотния статут “ателие”, а някои от мотивите за това бяха липсата на възможност за адресна регистрация.

По-занижените изисквания и по-ниската цена са и причината в новото строителство да има много имоти, които по документи са ателиета, но в тях се живее. До 2017 г. за тях не се изискваше да има и възможност за покупка на гараж и паркомясто, каквото за имотите със статут на апартамент е задължително.

С други промени се затяга контролът над фирмите за строителен надзор. Дава се право на ДНСК да проверява надзорните фирми и комплексния доклад на консултанта, въз основа на който са одобрени инвестиционните проекти и е издадено разрешението за строеж.

На страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще бъде създаден публичен регистър по устройство на територията, гласи друга промяна в закона. Там ще се публикуват разрешения за преместваеми обекти, билбордове, заповеди за премахване, разрешения за устройствени планове, за строеж, технически паспорти на строежите, актове за въвеждане в експлоатация и др.

С други законови промени се спира практиката за по-високи сгради в районите за ниско застрояване, вилните зони и в зона А и Б на Черноморското крайбрежие. В момента заради различно тълкуване на височината в райони, където са позволени триетажни сгради, се вдигаха по четири етажа. Използваше се записът, че например при разрешена височина от 10 метра се допускат и 4,5 метра подпокривно пространство и там се правеше допълнителният етаж. С гласуваните промени в закона вече няма да е възможно пространството между покрива и последния етаж да се превръща в жилищна площ.