Любопитно

Проблемите, до които водят смартфоните и таблетите при децата

М алките деца, които прекарват много време в игра с електронни устройства, се разсейват по-лесно и задържат вниманието си за по-кратко, сочи изследване, цитирано от Daily Mail.

Пик на деца с късогледство след онлайн обучението

Използвайки техника за проследяване на погледа, британските експерти установили, че малките деца, които прекарват дълго време със смартфони и таблети в ръце, по-бързо отместват поглед към други обекти, когато им се появят в полезрението. 


Източник:
iStock Photos/Getty Images

Училищен психолог: Онлайн обучението скъси дистанцията родител-дете

Освен това те по-трудно успяват да не се разсейват в сравнение с връстниците си, които не използват такива устройства, сочи още експериментът.

Неотдавна друго изследване установи, че 63% от децата на възраст между три и четири години са използвали таблет в дома си през 2019 г. През 2013 г. този показател е бил 28%.

Предполага се, че за този ръст е допринесъл и локдауна, наложен заради коронавирус пандемията.

„Използването на смартфони и таблети от бебета и малки деца се увеличи бързо през последните години“, казва авторът на проучването проф. Тим Смит от Центъра за мозъчно и когнитивното развитие Бъркбек в университета на Лондон. 


Източник:
iStock Photos/Getty Images

„Първите няколко години са ключови, за да се научи детето да контролира вниманието си и да пренебрегва разсейващи фактори, а тези ранни умения са важни за по-късните академични постижения“, отбелязва още той.

Проучването е публикувано в електронното издание Science Daily.