Любопитно

Путин алармира пред Давос: Човечеството е изложено на риск

К ризисните явления и противоречия в света са свързани с унищожаване на традиционните ценности и основни свободи, загубата на цели „континенти” на културата и цивилизацията, заяви президента на Русия Владимир Путин в реч по видеовръзка на виртуалния Световен икономически форум в Давос, съобщава „Фокус”.

Според руския лидер, в контекста на нарастващите международни противоречия, „има възможност да се сблъскаме с истински срив в световното развитие, водещ до борба на всички срещу всички, с опити за разрешаване на неотложни конфликти чрез търсене на вътрешни и външни врагове, с унищожаването не само на такива традиционни ценности като семейството, но и на основните свободи, включително правото на избор и неприкосновеността на личния живот.”

Путин предупреди, че „социалната и ценностна криза вече води до негативни демографски последици, поради което човечеството е изложено на риск да загуби цели „континенти” на културата и цивилизацията.

Байдън и Путин договориха удължаване на договора за ядрените оръжия

„Нашата обща отговорност днес е да избегнем такава перспектива, която изглежда като мрачна дистопия, и да осигурим развитие по различна, позитивна, хармонична и творческа траектория”, подчерта Путин.

Той посочи четири основни политически приоритета, които биха осигурили устойчиво и хармонично развитие в света: удобни жилища, достойни заплати и пенсии, висококачествена медицина и образование.

Хиперзвуковите ракети могат и да не спасят Русия

„Първо, човек трябва да има комфортна среда за живот. Това са жилища и достъпна инфраструктура: транспорт, енергия, комунални услуги. И, разбира се, благосъстояние на околната среда. Това никога не трябва да се забравя”.

Руският президент посочи, че хората трябва да са сигурни, че работата им ще им осигури стабилни и нарастващи доходи и ще осигури достоен жизнен стандарт.

„Човек трябва да има достъп до ефективни учебни механизми през целия си живот, за да се развива и изгражда кариерата си, а след нейното завършване да получава достойна пенсия и социален пакет”.

Путин: Не зная за какъв басейн става дума

„Трето. Човек трябва да е сигурен, че ще получи висококачествена, ефективна медицинска помощ, когато има нужда от нея. Че системата на здравеопазването във всеки случай му гарантира достъп до модерно ниво на услуги”, каза Путин.

Според него четвъртият приоритет е образованието. „Независимо от доходите на семейството, децата трябва да имат възможност да получат достойно образование и да реализират своя потенциал. А всяко дете има такъв потенциал”.

„Това е единственият начин да се гарантира най-ефективното развитие на съвременната икономика. Икономики, при които хората не са средство, а цел. И само онези държави, които могат да постигнат напредък в посочените четири области, а изброеното вероятно не е всичко, ще осигурят устойчиво и приобщаващо развитие за себе си”, смята Путин.

ЕС обсъжда нови мерки срещу Русия заради Навални

Той отбеляза, че именно тези подходи са в основата на стратегията, която Русия прилага.

„Постигайки нашите национални цели за развитие, ние сме отворени за най-широко международно сътрудничество и сме уверени, че сътрудничеството по глобалната социално-икономическа програма ще има положително въздействие върху общата атмосфера в световните дела и взаимозависимостта при решаването на острите текущи проблеми би добавила повече взаимно доверие, което е особено важно и актуално сега”, заяви Путин.