Днес

Пътната обстановка на живо: Обстановката в Североизточна България се усложнява

Пътната обстановка на живо: Обстановката в Североизточна България се усложнява

© АПИ

1320 машини са обработвали републиканските пътища през нощта. Заради силен снеговалеж, бурен вятър и ниска видимост е затворен за всички автомобили най-високият старопланински проход – „Троян-Кърнаре“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Периодично беше затварян също проходът „Шипка“. Временно беше ограничено движението и по пътя Балчик-Албена.

Ситуацията е динамична, като се препоръчва пътуване през старопланинските проходи и Североизточна България само в краен случай и сериозна необходимост. От АПИ коментираха, че се чакат сериозни валежи в областите Шумен, Варна, Добрич и Бургас.

11.05 ч.

Очаква се усложняване на обстановката в Североизточна България, заради обилният снеговалеж и силният вятър, казаха на пресконференция днес от Агенция „Пътна инфраструктура“. „Нямаме информация за закъсали камиони някъде или бедстващи хора“, каза шефът на АПИ Георги Терзийски. Според него всички камиони, които са без вериги, са били спирани още преди да влязат в старопланинските проходи. Терзийски коментира, че за момента не са установени нарушения на договора с дружеството „Автомагистрали“ за почистване на магистралите.

11.00 ч.

Временно е ограничено движението по път I-2 Русе – Разград – Шумен за МПС над 12 т поради снегонавявания, намалена видимост и снегопочистване.

10.30 ч.

Заради обилен снеговалеж и почистване е ограничено преминаването на МПС над 12 т през проходите „Превала“ и „Рожен“, както и по път III-866 Девин-Михалково.

За днес е определен оранжев код за потенциално опасно време, снеговалежи и вятър в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол. В областите Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково и Кърджали е определен жълт код за снеговалеж и бурен вятър.