Днес

Руските служби обясниха забраната за полети над "двореца на Путин" с чуждо разузнаване

Руските служби обясниха забраната за полети над "двореца на Путин" с чуждо разузнаване

© Скрийншот, YouTube

В района край Геленджик на брега на Черно море, където е имението, свързвано от мащабно разследване с руския президент Владимир Путин, действа зона без полети заради „нарастваща разузнавателна дейност от определени държави, включително от НАТО“.

Това е отговорът, който дава Федералната служба за сигурност (ФСБ) при въпрос на изданието РБК защо не се допускат самолети и дронове в обширния район около „двореца“.

Путин се разграничи от тази собственост, а прессекретарят му Дмитрий Песков я приписа на „предприемачи“, чиято самоличност Кремъл не би могъл да разгласи. Той обаче поиска въпросите защо ФСБ не разрешава полети и защо Федералната служба за охрана (ФСО) пази района да се отправят към съответните институции.

Обяснението на ФСБ е, че заповедта за зона без полети е от 24 юли 2020 г., а пограничното управление на контраразузнаването работи там от октомври 2020 г. Той се занимава със „защита на държавната граница на Русия“, „осигуряване на икономически и други законни интереси на странитата“, контрол на охраната на ресурсите и наблюдение на граничния режим.

ФСО отговаря на същото издание, че нищо не охранява в Геленджик и околностите и там не действат забрани и ограничения. Във филма се казва, че самият дворец се охранява от ФСО; там служител на екипа на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални звъни на пограничната служба на ФСБ, за да иска разрешение за преминаване по вода, и попитан дали е нужно същото съгласуване с ФСО, получава отговор, че разузнаването не е наясно с процедурите на ФСО.

Протест в неделя

Междувременно, десет дни след задържането на Навални при пристигането му в Москва (филмът бе публикуван малко преди това) екипът на най-известния критик на Кремъл призова участниците в новия протест в неделя, 31 януари, да отидат пред „Лубянка“.

Това е централата на ФСБ (и някога национална щабквартира на КГБ) и на околния Лубянски площад. Освен в Москва екипът на Навални организира демонстрации и в 52 други града.

И този митинг е несъгласуван с властта, както бе предишният на 23 януари в десетки (а според ФБК много повече) градове, дни след задържането на Навални и публикуването на филма. Най-малко 3700 души са задържани по данни на правозащитната организация „ОВД-Инфо“.

Днес руски съд трябва да разгледа обжалването на решението за задържането на Навални.