Политика

Сачева: Ще участвам в изборите, областен координатор съм на ГЕРБ в ДобричОбластен координатор съм на ГЕРБ в Добрич, ще участвам в изборите. Това каза пред bTV министърът на социалната политика Деница Сачева.

Тя уточни, че в момента текат номинации и от тях ще зависи от кой район ще се кандидатира за депутат.„Проявяваме разбиране към това, което се случва на протестите, наистина секторът на ресторантьорството е един от най-засегнатите. Бяха направени редица подобрения, включително намалено ДДС. Винаги сме обръщали внимание на този сектор, включително и направихме по мерките да може да се кандидатства без да си платил данъци и осигуровки, а само да декларираш, че ги дължиш“, каза още той. 

„Забавянето се дължи на това, че изплащаме на работници и на служители. Кандидатствали са 8000 работодателя за 20 хил. служители. Има множество сгрешени документи. Трябваше да продължим да даваме компенсациите на работодателите. В момента нямаме забавяне по мярката „Запази ме“, 10 млн. са платени за 39 хил. служители. 2000 служители понякога обработват по 3000 документа на ден“, добави министър Сачева. 

„Когато става въпрос за големи данъкоплатци като супермаркетите и моловете не можем да ги подкрепяме, за тях няма как да се приложи мярката за затворени бизнеси. Ние се отнасяме с голямо разбиране към всички проблеми, не искаме обществото да се разделя, кризата ще свърши и отново трябва да живеем заедно“, каза още тя. 

„През април ще бъдат отпуснати 120 лева за храна на 392 хил. пенсионери. Нека изчакаме да видим каква ще бъде извънредната епидемична обстановка. Отпускаме по 50 лева защото средно по 56 лева струват лекарствата им на месец. Ще преценим трябва ли да продължим с тази подкрепа към тях“, каза още Сачева. 

„Всички хора, които получават компенсации от нас, трябва да плащат сами здравните си осигуровки защото ако 3 месеца не плащат мога да бъдат лишени от здравните си права“, добави социалният министър. 

„Има още няколко хиляди души, на които ще бъде платено до края на този месец“, добави тя.