България

Сърбия се разбра с Гърция за туризма – PCR-тестът задължителен за хората без ваксина

Министърът на туризма на Сърбия Татяна Матич и гръцкият й колега Харис Теокарис договориха съвместен меморандум за разбирателство в областта на туризма в контекста на пандемията от COVID-19, който ще определи условията за влизане и излизане на пътници в двете страни в периода от 1 май до 1 октомври 2021 г., съобщава интернет сайтът на предаването „Во Центар“ на македонската телевизия „Канал 5“.

Информацията може да се окаже полезна за желаещите да прекарат почивката си в Гърция. Очаква се по примера на Сърбия и Гърция Скопие и Атина да подпишат подобен меморандум, става ясно от статията.

По думите на Матич, с меморандума двете страни са постигнали съгласие за взаимно признаване на електронни сертификати за ваксинация. По този начин гражданите от двете страни, които са били ваксинирани, ще могат да влизат на територията на държавите. PCR или антигенни тестове ще бъде задължителни за граждани, които не са били ваксинирани с препарат срещу COVID-19.

На границата ще бъдат извършвани и произволни бързи тестове, обясни още Матич. Отварянето на гръцката граница за сръбските граждани през летния сезон ще бъде символичен израз на пълното нормализиране на живота, но и още едно потвърждение на дълбокото и истинско приятелство и необикновени двустранни отношения между Сърбия и Гърция, увери в заключение Матич.