Политика

Томислав Дончев: Няма алгоритъм кой кога къде и колко да затваря в пандемиятаКаквито и мерки за подпомагане и компенсации да има, те не могат да заместят реалния стокооборот, коментира днешните протести на ресторантьорите вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ. Тук интересът е свързан с общественото здраве

Трудно е някой да бъде съвършен в тази ситуация… Няма известен алгоритъм кой кога къде и колко трябва да затваря като превантивна мярка срещу COVID-19, каза гостът в студиото.Разбираем е страхът на затворените бизнеси. 

Дончев обясни по-нататък сработиха ли мерките.

„Отнасям се с разбиране към всеки, който протестира. Това е форма, в която по-голяма или по-малка обществена група може да направи така, че гласът й да бъде чут по-силно. Хората са прави да отстояват собствения си интерес и този на колегите им. Задачата на тези, които взимат решения обаче, е да съобразят всички фактори и да мислят за комплексния обществен интерес“, допълни той.

Дончев каза, че всяка ограничителна мярка е обект на дълги дискусии с участието на лекари и експерти. „Задачата на политиците, които носят отговорност за финалното решение, е да направят комплексен анализ и, доколкото е възможно, да се съобразят с интереса на всички. Водещият интерес тук е този, свързан с общественото здраве. Политиката в сферата на здравеопазването също е политика. Политика невинаги е скверна дума в партийния смисъл. Много е трудно някой да бъде съвършен в тази ситуация“, посочи вицепремиерът.

Как ще реагира държавата в случай, че заведенията отворят на 1 февруари, въпреки здравните ограничения – Дончев каза: „за зло или добро аз не съм здравен инспектор“.

„Ако ме питате дали ще отида да изпия една бира някъде, не бих си позволил да го направя“, допълни той.

По отношение на ваксинацията в България специалисти твърдят, че ходът ни на работа е по-добър от на другите европейски държави. По-бавно вървят имунизациите, защото използваме двуфазния модел на ваксиниране, докато други – не.