Любопитно

Учен от Харвард убеден, че сме посетени от извънземни

Е дин от популярните астрономи и астрофизици на Харвард е убеден, че Земята е била посетена от извънземна цивилизация, съобщава CNET. Според него за целта е бил използван астероидът Oumuamua, който беше засечен от учените през 2017 г.

Тогава астрономи забелязаха обект с необикновена форма, който се отдалечава от Земята. Той приличаше на голяма пура, като се въртеше около краищата си.

Междузвездната комета „Борисов“ изненада учените

Допълнителните проучвания показаха, че най-вероятният му произход е извън Слънчевата система. С това Oumuamua стана първият междузвезден обект, който е засечен в Слънчевата система.

Учените го кръстиха Oumuamua, което е хавайската дума за „скаут“. Тъй като астероидът беше засечен, когато вече е обиколил Слънцето и се отдалечава от Земята, учените нямаха много време и възможности да го проучат в детайли. Все пак данните показаха, че съставът му вероятно е типичен за астероидите, но поведението му беше като на комета, макар и да няма опашка.

Учени откриха най-ярката супернова досега

Заради това и други несъответствия Ави Льоб, декан на факултета по астрономия на Харвард, още преди време обяви, че Oumuamua може да е използван от извънземна цивлизация. През 2018 г. той заяви, че според него астероидът всъщност може да е „светлинно платно“ и да използва инерцията на светлинните частици, за да се придвижва с висока скорост.

Миналата година откривателите на Oumuamua (Льоб не е сред тях) публикуваха опровержение. Според тях обектът е от естествен произход и няма основания да се смята друго.

„Не съм изненадан от това. Ако покажеш мобилен телефон на пещерняк, който е гледал камъни през целия си живот, той ще помисли, че телефонът е добре полиран камък. Трябва да си с отворено съзнание, за да можеш да откриеш чудесни неща“, казва Льоб.

Сега той е още по-убеден, че Oumuamua е от извънземен произход. Според него астрономите също прибягват до всякакви авангардни теории в опит да обяснят, че това не е така.

„Хората използват данните за обекта, за да открият неща, които не са виждали преди. Това е и моята теза – след като вече мислим за неща, които не сме виждали преди, а изкуственият произход е сред тях, защо да не обсъдим и него“, казва Льоб. Той отново повтаря теорията си за платното и смята, че много от учените са консервативни от страх да не бъдат обвинени, че са сгрешили.

НАСА може да превърне лунен кратер в телескоп

Колко големи могат да станат черните дупки?

Той и колегите му са съгласни за едно – със сигурност има още подобни обекти и откриването им ще помогне за тяхното разгадаване. Новото поколение телескопи, което постепенно навлиза в употреба в различни точки на света, може да помогне за това.

Уран губи атмосферата си заради магнитното си поле

Изграждането на база на Луната може да се забави

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.