Днес

Цитат на деня: Колко още ваксини да вземем? За делник, за празник и за рожден ден?

Цитат на деня: Колко още ваксини да вземем? За делник, за празник и за рожден ден?

© Юлия Лазарова

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> „Колко още ваксини трябва да вземем? За делник, за празник и за рожден ден?“

Така председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски коментира темата за предстоящата наличност на ваксини срещу COVID-19 в България. Когато страната получи всички ваксини, полагащи се й се от общоевропейската поръчка, тя ще разполага с 12 млн. дози ваксини на различни производители.

От одобрените до този момент от Европейската агенция по лекарствата ваксини България трябва да получи през 2021 г. близо 3.9 млн. дози от ваксината на „Пфайзер“/“БиоНТех“ и 500 хил. дози от ваксината на „Модерна“. Ако ваксината на „АстраЗенека“ бъде разрешена за употреба, България трябва да получи 4.5 млн. дози и от нея.

До този момент в страната са пристигнали 2400 дози от ваксината на „Модерна“ и 67 510 от ваксините на „Пфайзер“/“БиоНТех“. По данни на Единната информационна система общо поставените дози до този момент са 29 122.