Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

До 2027 г. всички топломери и водомери трябва да са с дистанционен отчет

До 2027 г. всички топломери и водомери трябва да са с дистанционен отчет

© Валентина Петрова

Топломерите и водомерите, монтирани след 25 октомври 2020 г., задължително трябва да дават възможност за дистанционно отчитане, решиха депутатите, като приеха на първо четене промените в Закона за енергийната ефективност, отнасящи се до Закона за енергетиката, съобщи агенция „Фокус“. С това се въвежда евродиректива по въпроса, която изисква до 2027 г. всички уреди вече да са с такъв отчет.

Очаква се това да доведе до отпадане на т.нар. изравнителни сметки, които често са източник на напрежение сред обществото.

Според председателя на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, цитиран от „Медиапул“, това ще доведе и до спиране на кражбите на топлоенергия. По думите му след 2027 г. всички топлофикации и ВиК ще бъдат длъжни да извършват ежемесечно отчитане на потреблението.

В края на миналата година платформата на Мая Манолова „Изправисе.бг“ обяви, че по сигнали от граждани фирми за дялово разпределение ги принуждавали да си подменят уредите с такива с дистанционен отчет още сега, като се позовали тъкмо на директивата. По изчисления на организацията подмяната на всички вече монтирани в цялата страна ще струва 100 млн. лв.