Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Европа търси общ език с "все по-млад и по-богат" партньор

Европа търси общ език с "все по-млад и по-богат" партньор

© Associated Press

Нищо не насърчава брака по сметка както общ враг. Това направи Китай с ЕС и Индия – отношенията им никога не са били лесни, а търговските преговори са в застой, но втората най-многолюдна страна търси начини за надмощие над азиатския си съсед и настроенията се промениха, пише „Политико“.

Брюксел сключи инвестиционно споразумение с Пекин, вместо да избере американския подход на конфронтация, и това не поражда радост в Ню Делхи. Има обаче знаци, че Европа е по-склонна да се доближи до Индия, отколкото през последните няколко години.

Среща на високо ниво между еврокомисаря за търговията Валдис Домбровскис и индийския министър за търговията Пиюш Гоял се очаква по-късно тази седмица, след като бе отложена. Целта е да се положат основите за подновяване както на търговските преговори, така и за среща на върха между индийския премиер Нарендра Моди и 27-те лидери на ЕС в Порто – първа подобна в историята.

Възможности

За Португалия отношенията ЕС – Индия са приоритет. Португалският посланик в ЕС Нуно Бриту включи като част от основните нужди на страната, председател на Съвета на Европейския съюз до юни, укрепване на „най-голямата демокрация на света“.

Потенциалните икономически ползи от сделка за свободна търговия са очевидни – ЕС е един от най-големите търговски партньори на Индия, наравно със САЩ и пред Китай. Такова споразумение може да донесе още 8 млрд. евро според наскоро публикувано изследване на eвропарламента.

Според Геерт Буржоа, евродепутата с основна роля в търговските отношения с Индия, Ню Делхи е партньор мечта. „Все се подмладява и забогатява. Потенциалът за растеж е огромен.“

Пандемията само подхрани интересите и на двете страни в икономически план – ЕС търси начини да диверсифицира зависимостта си от Китай, а Индия се позиционира като солидна алтернатива за инвестиции.

„(Към) онези, които искат да преместят производството към други географски райони, имаме послание – Индия е сериозна в искането този път да стане“q казва за „Политико“ индийският посланик в ЕС Сантош Джа. Посланикът е заявявал това и друг път пред европейски политици и бизнесмени – Индия смята за национален приоритет от 2014 г. инициативата „Направено в Индия“ за противопоставяне на Китай като световен център на производство.

„Антикитайският му намек също така отразява степента, в която подновяването на търговските преговори между Брюксел и Ню Делхи не е само въпрос на икономика. Политическо е,“ пише „Политико“ и цитира Джа: „Отношенията между ЕС и Индия не може просто да стоят на един крак. Връзката ще е по-силна, ако стои на два крака – икономически и геополитически.“

Двете демокрации вече имат „силна спойка“ и „споделят ценностите на свободата и върховенството на закона“. Събеседници на „Политико“ обаче обясняват, че няма начин да не се посочи Китай като движеща сила – така дори инвестиционното споразумение с Пекин не може да помрачи европейско-индийския флирт. Ню Делхи разбира и че вътре в ЕС има опозиция по темата и не се очаква сделката да се подпише скоро.

Костелив орех

Индия същевременно е труден партньор – говорител на Европейската комисия охлади страстите за разговора в петък, макар да добави, че има потенциал да се създадат добри условия за срещата на върха през май.

Високите мита и изисквания за местно съдържание в продуктите са костеливи орехи за всеки, който иска да е търговски партньор на Индия. Стандартите за условия на труда и околна среда в страната също може да са проблем за Брюксел. Опитите на ЕС да наложи на страната с население 1.4 млрд. норми за екология или защита на личните данни ще се сблъскат със съпротива. Ню Делхи опитва да стане „самодостатъчна“, докато протекционизмът се задълбочава – Индия се изтегли от постигната през ноември азиатско-тихокеанска сделка на 15 държави от страх, че пазарът ще бъде залят с евтини китайски стоки.

Предстои да се види какви са амбициите на Индия и ЕС – предстоящите контакти ще го покажат. Индия обаче не е отворена за пазарна либерализация и ако иска задълбочаване с Европа, ще трябва да „покаже, че е сериозна за достъпа до пазара (си)“, смята Луиза Сантош, която отговаря за международните отношения в лобистката група BusinessEurope. Първият приоритет според нея трябва да е постигане на инвестиционно споразумение.

Индия все пак твърди че иска да стигне и по-далеч. Според посланик Джа страната му не се стреми към протекционизъм – той оприличава ставащото на европейската „политическа автономия“ и на опит да се „изгради капацитет, за да се създаде възможност Индия да допринесе за по-голямото глобално добро, за да е по-добре интегрирана в глобалната икономика“.