Любопитно

Зукърбърг: Apple е основният конкурент на Facebook

Apple обяви рекордни финансови резултати и най-големите и доходоносни продажби на iPhone от както телефонът съществува. Докато компанията приемаше хвалби от анализатори и инвеститори, тя получи и доста остра критика от основателя на Facebook Марк Зукърбърг.

Той за пореден път обвини Apple в нелоялни практики и заяви, че Facebook все повече вижда Apple като един от най-големите си конкуренти, съобщава CNBC. Една от причините за това мнение на Зукърбърг е намерението на Apple да ограничи събирането на данни и да даде повече контрол на потребителите да не позволяват определени услуги да взимат информацията им.

Apple поправи опасни „дупки“ в сигурността на iOS

Според Facebook това ще доведе до ограничаване на персонализираните реклами и съответно ще намали приходите за компаниите. Това е позиция, която социалната мрежа държи от доста време. Тя дори предупреди, че това ще повлияе най-вече на малките фирми, които разчитат на персонализираните реклами, за да намират клиенти.

Apple работи по „нов и прекрасен“ продукт

Сега Зукърбърг намеква още, че Apple използва доминиращата си позиция на пазара, за да налага своите услуги. Той дава за пример, че приложението iMessage например е най-използваното за чат в САЩ, защото е предварително инсталирано на всеки iPhone и наложено от затворената екосистема на Apple.

„Apple има много причини да използва позицията си на доминираща платформа, за да се намесва в това как нейните приложения и приложенията на другите работат и тя прави редовно това с преференции за своите предложения. Това влияе на растеа на милиони бизнеси по света, включително и с предстоящите промени в iOS 14“, казва Зукърбърг.

Основателят нa Facebook не приема аргументите на компанията: „Apple може да казва, че прави това, за да помага на хората, но ходовете им ясно показват, че следват собствените си интереси. Ние и други ще се изправим срещу това в близко бъдеще“, коментира още Зукърбърг.

Процесорите на Apple ще започнат „нова ера“

Apple разработва собствен електрически автомобил

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.