Любопитно

Къде е най-тежка обстановката по пътищата

Т ежка остава обстановката в страната заради обилните снеговалежи. Към момента няма информация за бедстващи хора по пътищата.

Тежка зимна обстановка, условия за виелици през нощта

Заради лошото време вчера изрично предупредихме да се избягват пътуванията в Североизточна България. Това заяви по време на брифинг председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски.

„Бедстващи са хора, които нямат възможност нито да продължат напред, нито да се върнат назад, за да могат да избегнат навяване и оставане в преспите“, уточни той.

Тази сутрин обстановката на територията на Община Добрич се е успокоила. 

Силен вятър, дълбоки преспи от по 1.5 м и много блокирали автомобили. Така са изглеждали пътищата там през нощта. И към момента ситуацията в областта остава най-тежка. 

Армен Назарян с информация за снежния капан в базата в Белмекен

180 спортисти са блокирани в националната спортна база в Белмекен

Терзийски отбеляза още, че вчера над 20 души са били евакуирани с помощта на верижна машина. Сред тях и бременна жена, болни на хемодиализа и шофьори на автомобили, превозващи ваксини.

Доставката на препарата е била за по-късна дата обаче, така че опасност снегът да наруши графика на имунизациите няма, каза той.

Пътят Варна-Добрич е вече отворен за автомобили до 12 тона.

За Силистра шефът на АПИ препоръча да се използва обходния маршрут от Добрич през Тервел.

Снегопочистващите фирми ще бъдат глобени, ако има нарушения в дейността.

Във връзка с бременната жена,

Терзийски посочи, че на тел. 112 и на ситуационния телефон сигнал не е получаван, но служители са били уведомени и веднага са насочили представители на областното пътно управление и снегопочистващи машини.

Доброволци спасиха бременна от снежен капан

Всички чакащи автомобили са били информирани, че обстановката се усложнява и ако имат възможност, то по-добре да се върнат. Някои са отказали и са изчакали на място. 

Отсечката до Варна е била проходима.

Терзийски посочи още,

че е нужно „допълнително решение“ за традиционно заснежаващата се АМ „Тракия“ при Карнобат.

Шефът на АПИ коментира, че т.нар. „фунии“, които се образуват, са природна даденост, а от снегопочистващите фирми са се справили добре, тъй като въпреки силния вятър, след първоначалното отваряне не са допуснали последващо затваряне.

Очаква се до 1-2 часа пътя Суворово – Ветрино да бъде разчистен, по настоящем той все още е затворен. Проходите „Троянски“ и „Дюлински“ за затворени за МПС-та, другите са свободни, стана ясно още от брифинга.