Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Молдовският президент номинира премиер с надеждата парламентът да го отхвърли

На този стопкадър от юни 2019 г. тогавашният премиер Мая Санду е с финансовия министър Наталия Гаврилица.

© Скрийншот, YouTube

На този стопкадър от юни 2019 г. тогавашният премиер Мая Санду е с финансовия министър Наталия Гаврилица.

Молдовският президент Мая Санду номинира бившия финансов министър Наталия Гаврилица за министър-председател. Гаврилица заемаше поста в правителството на Санду, които издържа едва месеци преди вот на недоверие през 2019 г. Работила е с базираната във Великобритания консултантска компания Oxford Policy Management и в Глобалния иновационен фонд, организация с нестопанска цел.

Това може и да не предотврати свикването на предсрочни парламентарни избори в страната, където политическият елит е разделен в предпочитанията на връзки с Европейския съюз или с Русия.

Санду, която има ясно изразена проевропейска ориентация, победи изтъкващия близостта с Кремъл Игор Додон на президентските избори през ноември. Неговите социалисти обаче имат превес в парламента, който Санду обвинява, че прокарва закони, целящи да я лишат от власт.

Законът ѝ позволява да номинира кандидат-премиер, но ако парламентът го отхвърли два пъти за 45 дни или страната няма одобрено правителство 90, Санду може да разпусне законодателния орган и да определи дата за нови избори. Анализатори, цитирани от „Ройтерс“ и ТАСС, отбелязват, че президентът се надява именно кандидатурата да не бъде подкрепена.

„Изборите са единствената възможност“

Въпреки номинацията на Гаврилица, на която „имам доверие“, „продължавам да настоявам, че настоящият парламент трябва да бъде разпуснат, за да се даде право на гражданите да изберат нов парламент“, каза Санду. Победа на нейната Партия за действие и солидарност (РАS), чието ръководство тя остави, поемайки президентството, би ѝ помогнало да консолидира повече власт (Гаврилица остана зам.-председател). Проучване на Асоциацията на социолозите и демографите в Молдова от миналата седмица сочи, че PAS може да победи соцалистите с малко над един пункт (33.9% при 33.2 за партията на Додон).

„Позицията ми остава същата като преди: това е единствената възможност да се изведе страната от политическата безизходица“, каза Санду. Предстои Додон да коментира.

През последните години Молдова беше разтърсена от скандали с нестабилност и корупция, включително изчезването на 1 милиард долара от банковата система, както и от остро противопоставяне след обвинението и бягството на най-богатия ѝ жител Влад Плахотнюк.

Санду пое поста през декември след оставката на заемащия поста премиер Йон Кику, за да се даде възможност за смяна на правителството. Кандидатурата на Гаврилица дойде именно от нея, тъй като в парламента няма официално мнозинство.