Любопитно

Московската полиция задържа брата на Алексей Навални

М осковската полиция задържа днес Олег Навални, брата на арестувания критик на Кремъл Алексей Навални, в хода на операция за обиски на жилища на опозиционни политици. Това съобщи в „Туитър“ директорът на Фондацията за борба с корупцията Иван Жданов, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

По думите му Олег се е намирал в апартамента на брат си по време на обиска. Не е известно защо е задържан.

Олег Навални бе освободен от затвора през 2018 г., след като излежа три и половина години по присъда за незаконно присвояване. Алексей получи условна присъда по същото дело, което според съмишленици е целяло да окаже натиск върху него и да потисне опозицията.

Според Жданов обиските вероятно са част от разследване за призивите за демонстрации. Той публикува видеоклип, заснет на друго място. На него се вижда как Юлия Навална, съпругата на Алексей заявява на полицаите да почакат, докато дойде нейният адвокат. Вероника Полякова, адвокат на Навална, е стояла няколко часа пред вратата на апартамента, преди да бъде пусната вътре от полицаите.

По-рано днес руската полиция предприе още разследвания и обиски срещу намиращия се в затвора опозиционер Алексей Навални

и негови близки, съобщиха от екипа му, няколко дни преди планирани нови протести срещу властта, предаде Франс прес.

Не позволяват на адвоката ми да дойде, разбиха ми вратата, извика към журналистите от прозореца си Юлия Навална, съпругата на опозиционера, чийто московски апартамент стана обект на полицейска операция.

Извършва се претърсване в офис на организацията на Навални „Фонд за борба с корупцията“, съобщи в Туитър Любов Собол, една от сътрудничките на опозиционера. Според директора на фонда Иван Жданов в трети апартамент, където е братът на Навални, също има обиск.

Същият източник съобщи, че акциите се извършват в рамките на разследване на вътрешното министрество за нарушаване на „здравните правила“, въведени заради епидемията от коронавирус, след съботните демонстрации в Русия по призива на опозиционера.

Установено беше, че организаторите и участниците в неразрешените демонстрации са създали заплаха за разпространение на новия коронавирус, посочи вътрешното ведомство преди претърсванията, като допълни, че в демонстрациите в Москва са участвали заразени хора.

Успоредно с това, контролният орган в телекомуникационната сфера „Роскомнадзор“ обяви, че е санкционирал социалните мрежи и сайтове Фейсбук, Инстаграм, Туитър, ТикТок, ВКонтакте, Однокласники и ЮТюб за разпространяване на съобщения, подбуждащи, според него, непълнолетни да демонстрират в подкрепа на опозиционера Навални.

Разследванията във връзка със съботните демонстрации се увеличават, а привържениците на Навални – отявлен борец срещу корупцията и заклет враг на Кремъл, обявиха нови митинги идната неделя.

Руският Следствен комитет, който се занимава с важни разследвания, обяви днес, че са възбудени около двадесет разследвания във връзка с демонстрациите, главно за призиви за всяване на смут, хулиганство, насилие срещу полицията и за подбуждане на непълнолетни към извършване на незаконни действия.

Вътрешното министерство започна разследване на блокирането на пътища, по-специално във Владивосток, тъй като там демонстранти блокираха движението по време на протеста си.

Десетки хиляди руснаци протестираха в събота в около сто руски градове по призива на Навални. При неразрешените демонстрации бяха арестувани близо 3900 души.

По темата