Любопитно

Мутафчийски: Най-опасните места за заразяване с ковид – 19

„Ние подкрепяме заповедта на министъра на здравеопазването с така начертаните срокове за отхлабване на мерки”, заяви на брифинг днес председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Той отчете, че според методология на Тексаския университет най-опасните места за разпространение на заразата от ковид-19 са училищата, детските градини, спортните събития, големите молове, ресторантите и баровете.

Голям спад на новите случаи на ковид-19 в България, починали

„Скалата е разпределена  от 1 до 9. Едно е да отвориш писмо от пощата, а девет е да отидеш на бар. В последната категория влизат религиозни събирания над 500 души. Знаете примера в Южна Корея, където епидемията започна така. В девета категория  влизат и концертните зали. Смятат се за изключително опасни места за заразяване. Следващите по опасност това са ресторанти и фитнеси. Не мога да разбера каква разлика правят американците между бюфет и ресторант, но вероятно има. Ресторанти, които са с външни помещения,  имат индекс на опасност 3. Такъв индекс имат и посещаването на къмпинг или игра на голф. Футболните и баскетболните мачове са с индекси между 6 и 7. Знаете, че почти не остана футболист, който да не е бил заразен. Но ако мачовете се намират в средата на индекса за заразяване, то за публиката той е твърдо 8”, обясни Мутафчийски.

„Как се определиха мерките в България? Ние никога не сме претендирали за изчерпателност, че всички места, които са конфликтни, тежки, могат да са спрени да бъдат посещавани. Обществото не  може да функционира без да има, откъде да закупи храна и неща от първа необходимост. И понеже много често се говори колко опасни са магазините, бих искал да ви кажа, че те са с индекс 4 за опасност за предаване на заразата. По-малките магазини са с индекс 3. Но когато се спазва определен брой посетители, тогава може рязко да спадне опасността от предаване на зараза. Давал съм на министър Ангелов и на главният държавен здравен инспектор, колко примитивни могат понякога да бъдат методите, но ефикасни – още с влизането всеки посетител да получава номерче. Когато свърши кошницата с номера, то е ясно, че не може да влезе друг пазаруващ”, коментира Мутафчийски. По думите му в Гърция процедират по този начин.

Ангелов: Хората стават недоволни, искат си живота

„Ние налучкахме точно най-опасните места за разпространение на заразата, а именно училищата, детските градини и яслите, големите молове, баровете и ресторантите”, посочи Мутафчийски.

Той поясни, че заболеваемостта спадна по-бавно от очакваното, като намалението е започнало едва през четвъртата седмица от въвеждането на мерките в България. А смъртността намалява още по-бавно.

„Когато се обсъждаше кои мерки да бъдат разхлабени със сигурност най-човешките доводи, които можеха да се намерят, бяха грижата за образованието и здравеопазването. Знаете, че бяха спрени плановите операции. Това не е просто неудобство, а можеше да коства живота на хората. Сега болниците са пълни с пациенти, които не са ковид-болни, а са отлагали планови операции. Това беше абсолютно необходимо да се направи въпреки известните рискове. За учениците, министърът на образованието беше пределно ясен – началните класове нямат никакъв шанс за качествено дистанционно обучение. Тези деца нямат навици да работят с такава техника, уморяват се бързо, дори е противопоказно за здравето им да се заседяват пред монитори. Да ходят на училище беше един премерен риск, който трябваше да се поеме. Всички останали трябваше да жертваме нещо друго, за да могат нашите деца да учат. Това е човешко”.