Политика

Охранителни фирми към депутатите: Позволете да наемаме хора с основно образованиеОтказваме се от идеята осъждани да пазят домове и бизнесиСдруженията в сектора за сигурност и вносителите от ГЕРБ оттеглят спорното си предложение

Хора с основно образование да могат да работят като охранители, а фирмите от бранша да могат взаимно да се ползват като подизпълнители. За това призовават от най-голямото сдружение на асоциациите на частните охранители у нас – АЛИАНС.

Те разпращат становище до всички парламентарни партии в защита на поправките в Закона за охранителната дейност, които в сряда предизвикаха остри дебати в пленарната зала в парламента. Текстовете са внесени от шефа на вътрешната комисия Пламен Нунев и депутати от ГЕРБ, сред които Красимир Ципов и Маноил Манев, но предложенията са плод на 3-годишни срещи на частните охранители с представители на местната власт, парламента и Министерството на вътрешните работи.

“С някои от изказванията си против настоящите изменения в закона на народни представители се показва незнание и непознаване на охранителната дейност и спецификата на материята. Искрено се надяваме, че това не е умишлен опит за

изопачаване на нашите

предложения

с цел трупане на политически дивидент”, пишат в писмото си от сдружението, а председателят му Александър Митев добавя, че идеите дори са били подкрепени в разговори от всички политически партии, но преди последните парламентарни избори.

Люти дебати в пленарната зала предизвика идеята осъждани да могат да създадат охранителна фирма. В предложението не става дума за вкарването на престъпници в бранша, а за реабилитирани извършители на дребни престъпления, които са се поправили, обясняват от АЛИАНС. “Може на 16 г. да си карал колата на баща си. Нямаш книжка. Хванали са те за това престъпление и повече не си прекрачвал закона, но въпреки това нямаш право да основеш охранителна фирма”, дава пример Александър Митев. Становището на опозицията, че рецидивисти ще влязат в охранителния бизнес и ще се възродят 90-те, е невярно и изопачено, категорични са от бранша. Въпреки това са готови на компромис и се отказват от тази законова поправка. От нея се отказаха и вносителите ѝ, които още в сряда

след края на

пленарния ден я оттеглиха

от деловодството на НС

Другите две промени обаче са изключително важни за охранителния бранш, обяснява Митев. Възможността и хора само с основно образование да работят като гардове ще помогне на проблема с безработицата, а и на дефицита на служители, казва председателят на АЛИАНС и добавя, че изискването за средно образование е дискриминационно.

“Ако въпросните народни представители, изказали се против, познаваха бранша, щяха да знаят, че дори и в Българската армия е дадена възможност да постъпят на работа хора като кадрови военнослужещи с основно образование”, посочват от сдружението. Дори и в коронакризата има недостиг на кадри за охранители, казва Александър Митев. Браншът е с едно от най-ниските заплащания у нас, освен това работата е много отговорна и не е задължително висшист да я върши по-добре, обяснява още председателят на сдружението.

Предложението да може да се ползват подизпълнители в бранша пък ще помогне както на големите фирми, така и на малките. Защото

най-големите компании

у нас нямат възможност

да покрият цялата страна,

се казва в писмото.

“За първи път в историята на охранителната дейност в България всички предложения в закона се оформиха в изключително дискусионен вариант. Бяхме изслушани всеки път, работихме член по член от закона и наредбите към него на работните групи ГДНП и комисията по вътрешен ред и сигурност, а на изнесените ни заседания в страната са канени и присъствали всички заинтересовани държавни лица, институции и представители на местния бизнес. Всички асоциации сме ходили на заседанията на комисията по вътрешна сигурност. И независимо от различията накрая сме стигали до едно мнение. Всичко мина много експертно”, разказва за пътя на законовите предложения Митев.