Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Петкова: Приветстваме доставки на природен газ от Източното Средиземноморие

Б ъдещите газови доставки от района на Източното Средиземноморие ще имат съществен принос за диверсификацията не само за България, а и за целия регион на Югоизточна Европа.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на видеоконферентна среща за енергийното сътрудничество и проучване на възможностите и предимствата на газопровода East-Med, съобщиха от енергийното ведомство

Министърът на енергетиката каза кога ще стартира 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“

В срещата участваха ресорните министри на България, Кипър, Гърция, Израел, Унгария, Румъния и Сърбия.

България приветства възможността за доставки на природен газ от Източното Средиземноморие чрез бъдещия газопровод East-Med, които ще укрепят диверсификацията и ще насърчат конкуренцията на регионалния газов пазар, подчерта министър Петкова. 

Борисов и сръбският външен министър обсъдиха АМ „Европа“ и „Балкански поток“

Тя изтъкна, че България ще осигури преноса на израелски и кипърски газ от Гърция към България, – чрез изграждащия се ключов интерконектор IGB, и ще го транспортира през развитата българска газопреносна мрежа към останалите държави от региона на Централна и Югоизточна Европа.

Министър Петкова информира за дейностите, свързани с изграждането на Интерконектора България-Сърбия и участието на „Булгартрансгаз“ ЕАД като акционер в терминала за втечнен природен газ на „Александруполис“. 

Енергийният министър на Израел подчерта от своя страна ролята на България като газов хъб за региона на Югоизточна Европа, чрез който биха могли да се транспортират количества природен газ от бъдещия газопровод East-Med.

България започва да получава природен газ от Азербайджан

Участващите в срещата министри заявиха желанието си да задълбочат енергийното сътрудничество, което ще осигури енергийната сигурност и икономически просперитет на страните в Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа. 

Те изразиха подкрепата си за бъдещи доставки на природен газ от Източното Средиземноморие за Централна и Югоизточна Европа, използвайки регионалната газова инфраструктура, включваща междусистемните газови връзки: Гърция-България, България-Сърбия, България-Румъния и други.