Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

С полезни промени в закон, инициирани от Фандъкова, се прокара и нова поправка "Артекс"

Йорданка Фандъкова

© Цветелина Белутова, Капитал

Йорданка Фандъкова

\
\

\
Close \

\

\

\
\

\

\
\

\

0/0

\
\

\
\

\

\

\

\

\

\
\

\

});
});

Най-сетне се решава проблемът с т.нар.частни улици в много квартали на София, обяви кметът Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет. С промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предложени от нея, които бяха приети от Народното събрание вчера, разрешение за строеж вече ще се издава само, ако имотът има излаз на общинска улица.

„Така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти като затваряне на улици“, посочи тя. Проблемът обхваща предимно новите квартали – „Витоша-ВЕЦ Симеоново“, „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“ и др. Години наред общината бездействаше за решаването на този проблем като не отчуждаваше тези части от частни имоти, върху които минава улица. За изкупуването на терените общината би трябвало да плати десетки милиони левове на собствениците на тези терени.

Задължително благоустрояване около новите сгради

В четвъртия си кметски мандат Фандъкова инициира промените в ЗУТ, които са разработени от екипа на главния архитект на София Здравко Здравков. Вторият важен за София нов текст в ЗУТ е изискването при въвеждане в експлоатация на сгради с над 10 м височина да бъдат изпълнени от инвеститора и благоустройствени дейности около нея. Те трябва да бъдат предварително указани по ред и правила, разработени от общинските съвети.

„Тази промяна поставя задача пред Столичния общински съвет да разработи и приеме такива правила, които да гарантират благоустрояването около сгради, особено в новите квартали, за да не газят хората в кал и да замърсяват улиците и въздуха“, поясни Фандъкова.

Спира се надстрояването във вилните зони

По нейна инициатива е приета и промяна в ЗУТ, която затваря вратата за възможността в зони с ниско и вилно застрояване да се заобикаля ограничението за максимална височина. Тази практика е характерна за строителството в районите в т.нар.Витошка яка, южно от Околовръстния път.

Борис Милчев: Отново поправка „Артекс“ в ЗУТ

С приетите промени в ЗУТ отново се прокара поправка „Артекс“, коментира юристът Борис Милчев от „Демократична България“.

„В приетите вчера изменения на ЗУТ се мъдри изречението „заповедта за допълване не подновява срока за започване, съответно за завършване на строежа“, което би трябвало да означава, че досега заповедите за допълване на разрешенията за строеж по чл. 154, ал. 5 от ЗУТ са подновявали тези срокове. Това е тезата на „Артекс“, възприета в невлезлите в сила решения на административния съд, т.е. че срокът за завършване на строежа им е 2028 г. Наличието на две невлезли в сила съдебни решения и на още едно на Върховния административен съд по доста по-различен повод изобщо не означава наличие на трайна съдебна практика. Сега Народното събрание всъщност потвърждава неверните, според мен, мотиви на съда и дава възможност кулата „Златен век“ да се довърши. Вносител е отново Александър Ненков (ГЕРБ) – по текстове на арх. Здравков. Излиза, че главният архитект на Столична община е презаверил многократно разрешението за този строеж, въпреки че непрекъснато го отрича. Само дето не е събрал около един милион лева такси“. Това коментира в социалната мрежа Милчев.

Съдът спря забраната за строеж на „Златен век“

Строежът на небостъргача „Златен век“ бе спрян през 2019 г. след граждански протести и разкрития на инициативния комитет „Лозенец“, че се строи с изтекло разрешително. Инвеститорът, строителната компания „Артекс“ обаче се позова на поправка в ЗУТ, приета от ГЕРБ през 2017 г., с която се удължава срока на изтекли разрешителни за обекти като „Златен век“.

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) наложи забрана за строителството на обекта, но по друга причина. Проверка през април 2020 г. откри несъответствия между построеното и одобрения проект. Тази заповед на ДНСК бе оспорвана в съда и Върховният административен съд я отмени през ноември 2020 г.