Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Биткойн скочи с 14% в петък до двуседмичен връх след като Илон Мъск маркира криптовалутата в биографията си в Twitter

Биткойн скочи с 14% в петък до двуседмичен връх, след като шефът на Tesla (NASDAQ: TSLA)Илон Мъск маркира криптовалутата в биографията си в Twitter.

Мъск написа просто „#bitcoin“ в биографията си в сайта на социалните медии. Най-голямата криптовалута в света е нараснала с 10,2% до 36 901 долара към 10:05 GMT.

Милиардерът – предприемач, последван от 43,8 милиона потребители в Twitter, държи рекорда за публикации, които формират пазара след себе си.

GameStop Corp (NYSE: GME), която беше в центъра на вниманито при търговията на дребно, се повиши с 50% във вторник, след като Мъск написа в Twitter Gamestonk !!„, заедно с линк към дискусионната група за търговия с акции на Reddit Wallstreetbets. Там поддръжниците го наричат  с прякора „Папа Мъск“.

Stonks“ е термин, който се използва широко в социалните медии.

Биткойнът скочи над 300% миналата година, тъй като по-големите американски инвеститори и корпорации търсеха експозиция към криптовалутата. Миналия месец той достигна рекорд от 42 000 долара за всички времена.

През декември Мъск попита за възможността за конвертиране на „големи транзакции“ от баланса на Тесла в Биткойн с публикация в Twitter с известен защитник на цифровата валута.

Това би било много голяма сделка„, каза по-рано днес Кристофър Бендиксен – мениджъра на цифрови активи на CoinShares.

Търговците също цитират положителни коментари за Биткойн от мениджъра на фондове – Рей Далио, като подкрепящи настроения.

Основателят на Bridgewater Associates написа в четвъртък, че криптовалутата е „едно адско изобретение“, добавяйки, че я разглежда като „алтернативен актив, подобен на злато“.

По-малките криптовалути, включително Еthereum и XRP, които са склонни да се движат в тандем с Биткойн, също скочиха, съответно с 5% и 8%.