България

Гърция отложи отварянето на средните училища

Гърция отложи днес плановете за отваряне на средните училища след ново нарастване на заразените с COVID-19. Училищата в критичните „червени зони“ ще продължат с дистанционното обучение, предаде Ройтерс.

Атина обяви миналата седмица, че ще разреши на средните училища да отворят на 1 февруари за пръв път от повече от два месеца, тъй като натискът върху обществената здравна система е намалял през последните няколко седмици.

Средните училища в „червените зони“ ще продължат с дистанционното обучение, заяви заместник-министърът на образованието Зета Макри в интервю за държавната телевизия ЕРТ. Части от Северна Гърция и Западна Атика са регионите, които са най-силно засегнати от ново нарастване на случаите на COVID-19, които се удвоиха от началото на седмицата. Експерти от министерството за гражданска защита и здравното министерство ще дадат брифинг по-късно в петък и ще съобщят повече подробности.

Гърция вече предприе първите стъпки в разхлабването на втория локдаун, наложен през ноември, като отвори отново основните училища и детските градини, магазините и фризьорските салони. В четвъртък здравните власти съобщиха за 716 новозаразени и 18 смъртни случаи, с което общият брой на заразяванията достигна 153 796 от първия случай, който бе регистриран през февруари миналата година.