Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Доц. Кунчев: Открихме 6 центъра у нас, които могат да правят секвенция на вируса От следващия месец ще успеем да правим повече секвенции на различни мутации на вируса, каза главният държавен здравен инспектор

При всяка ваксина 1-2% от хората не реагират на нея и не образуват антителаВсе още е рано да се каже какво точно е разпространението на британския вариант на коронавируса у нас, защото направените до момента изследвания са целенасочени, именно с цел да открия наличието му. Ако се статира изследване в нормална среда, вероятно процентът ще е по-висок, но като цяло за момента той става нисък.

Това заяви главният дружавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Мен лично ме притеснява повече южноафриканския вариант, но той е с много по-слабо разпространение към момента. Малко страни в Европа показват наличието му. Намерихме поне 6 центъра в България, които могат да правят секвенция и от следващия месец ще успеем да правим повече секвенции на различни мутации на вируса”, обясни той пред Нова телевизия.

Притеснителното при този вариант обаче е, че води до по-голяма смъртност, както и че при него се намалява средната възраст на заболелите.

„Не може да се каже, че изобщо ваксините не покриват този вариант, защото изградените антитела ще помогнат най-малкото за по-лекото протичане. Засега се знае за ваксината на „Модерна”, че антителата, които се образуват са 6 пъти по-малко към южноафрикансия вариант, отколкото към другия, но технологията на производство ще позволи бързо да се направят промени, така че ваксините да отговарят и на новите мутации”, обясни главният държавен здравен инспектор.

„Очакванията, че училищата са страшно място за разпространение на заразата не се потвърдиха. Разбира се има значение и в каква възраст са учениците. Пускането на учениците от 4-и клас и децата от детските градини и яслите нямаше ефект за повишаване на заболяемоста, затова решихме да дадем тази възможност, съвсем внимателно, са пуснем присъствено още 3 класа”, обясни доц. Кунчев.

За да се избегне максимално риска от предаване на вируса, в училище продължава стриктното спазване за разделяне на паралелките, особено в междучасията. Създаден е много добър ред за двжение в училището и за носене на маски, допълни той.

Според него изказванията на ресторантьорите, че нямало доказани случаи на заразени в заведенията, но за училищата имало, не са сериозни, тъй като в ресторант човек пребивава средно около 2 часа и няма как да има подобни проучвания. Той припомни обаче за световните скали, които определят риска от заразяване на отделните места, според които заведенията са сред най-рисковите.

За тези заведения, които решат да отворят на 1 февруари пък, ще има проверка и налагане на съответните санкции за неспазване на заповедта на здравния министър, допълни инспекторът.

Разбирам положението, в което се намират хората от този бранш и отговорът от излизането му е от една страна е от Министерството на икономиката. Те трябва да получат помощ, но всичко останало не трябва да е за сметка на здравето”, посочи Кунчев.

„Само след месец ще нипитате, защо сме поръчали толкова много ваксини”, отговори доц. Кунчев на въпрос защо страната ни получава толкова малко дози от ваксините.