Днес

Захариева се опасява от забрани за пътувания в държавите в ЕС на католическия Великден

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи

© Велко Ангелов

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи

Министърът на външните работи Екатерина Захариева се опасява, че европейски държави могат да въведат забрани за пътуванията между регионите си на католическия Великден. Той се пада на 4 април, когато в България се провеждат парламентарните избори, а това означава, че част от българските избиратели в чужбина няма да могат да стигнат до секциите.

„Много държави на миналия Великден и Коледа забраниха придвижването от регион в регион, за да ограничат събиранията на хора, и аз не мога да предвидя дали това няма да се случи в момента“, каза Захариева в интервю за Би Ти Ви. „Не бих казала, че датата, която е избрал президентът, ще помогне за това да осигурим избирателна активност“, добави тя и подчерта, че при обсъждането на изборите, което президентът Румен Радев проведе с представители на българските общности в чужбина, не е бил поканен представител на професионалната дипломация, нито е поискано мнението на Външното министерство при определянето на датата. Самата тя я научила от телевизията.

Захариева каза, че е все още рано да се очаква от държавите да дадат разрешения за провеждане на българските избори. Напомни, че в някои държави има забрана за откриване на секции извън дипломатическите представителства и това не е свързано с ковид-кризата. Отбеляза и че все още не са известни адресите на такива секции, за разкриването на които българите в чужбина трябва да съберат по 60 подписа.

Всички държави са предпазливи заради новите щамове, каза министърът, но уточни, че във Великобритания, например, секциите ще са 35, а Германия, въпреки забраната за секции извън посолства и консулства, досега е позволявала по 53-54 секции и е възможно да разреши това и този път.

Помолена да коментира информации от ВМРО, че в Северна Македония шофьори на коли с българска регистрация са подлагани целенасочено на проверки, Захариева отговори, че е поставила въпроса пред Скопие и е получила отговор, че това се прави спрямо всички коли с чужда регистрация, чиито собственици живеят постоянно в Северна Македония. „Ние имаме същите изисквания, ако твоят автомобил е регистриран в съседна държава, а шофираш тук, трябва да се пререгистрира, няма как да реагираме на нещо, което ние сме въвели“, каза външният министър. Тя призова, ако някой се е почувствал при проверките репресиран за това, че е с двойно гражданство, да подава сигнал до българските власти.

В отговор на друг въпрос Захариева каза, че няма нищо лошо в това в Скопие да бъде открит сръбски културен център, но България би желала да има също толкова голям и хубав български. Добави, че е получила уверения от македонска страна, че БНТ ще получи разрешение да излъчва в страната. Други три частни български телевизии също чакат лиценз от тамошния Съвет аз електронни медии. .