Днес

Костадин Ангелов: Заразени с британския вариант са 33 души, част от тях нямат връзка с Великобритания

Костадин Ангелов: Заразени с британския вариант са 33 души, част от тях нямат връзка с Великобритания

© Юлия Лазарова

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви пред БНТ, че до момента в България са установени 33 души, които са заразени с британския вариант на коронавируса. Сред тях има хора, които нямат никаква връзка с Великобритания. По думите му това означава, че този вариант на COVID-19 вече циркулира на територията на страната.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че са открити 8 заразени с британския вариант, което е установено чрез насочено изследване на 50 души, които са се върнали от Великобритания. Както Кунчев, така и Ангелов се обединиха в днешните си изказвания, че британският вариант е по-заразен от обикновения коронавирус.

Здравният министър за пореден път обясни логиката на поръчаните от България ваксини, които са около 18 млн. По думите му първото нещо, което здравните власти направили, било да проверят отношението на обществото към ваксинирането. Резултатът от проучването показал, че около 37% от българите са готови да се ваксинират, което прави към 3 млн. души.

„Решихме да имаме по 3 млн. от всеки вид ваксина, за да могат хората да си изберат. През февруари българите ще могат да си избират от коя ваксина да си вземат. Първата доставка на одобрената днес от Европейската комисия ваксина на „Астра Зенека“ ще стане на 7 февруари“, каза още Ангелов.