Днес

Критици на Нинова са отстранени от конференциите за депутатските листи на БСП

Критици на Нинова са отстранени от конференциите за депутатските листи на БСП

© Георги Кожухаров

Бившите членове на Националния съвет на БСП не трябва да участват в конференциите на структурите на партията, които в момента издигат кандидати за депутати. Това е решението на контролната комисия на БСП, известна като партиен съд, потвърди пред „Дневник“ председателят й Емил Войнов.

Решението е взето снощи, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова прати питане до комисията с мотива, че в устава няма изричен текст за членове на конференциите, чийто мандат в Националния съвет е изтекъл. В него обаче пише, че депутати, евродепутати и общински съветници могат да участват в конференциите, дори и да не са в новия Национален съвет, какъвто е случаят с лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

На база на това уставно изключение контролната комисия е преценила, че не трябва да се прави изключение за други бивши членове на съвета и в конференциите трябва да участват техните наследници.

Така от конференциите, които редят листите, отпадат критици на Нинова като бившия лидер Михаил Миков, бившия председател на парламента Георги Пирински, бившия зам.-председател на БСП Димитър Дъбов, кандидата за лидер Валери Жаблянов, бившите депутати Атанас Мерджанов и Ангел Найденов, бившия организационен секретар Катя Николова, социолога Юрий Асланов и др. По неофициална информация става въпрос за около 90 души.

Според представители на вътрешната опозиция това е опит на лидера да пречисти конференциите от критици, след което да нареди свои хора в листите.

По неофициална информация от конференцията на най-голямата организация – Градския съвет на БСП в София, която е планирана за 6 февруари и ще реди трите листи за столицата, трябва да отпаднат около 20 души, които са почти една пета от гласовете и биха могли да изиграят значителна роля при подредбата на листите за кандидатите, в които се гласува тайно. Сред тях са Георги Пирински и дъщеря му Анна, Юрий Асланов, Ваня Добрева и др.

По информация на „Дневник“ решението на контролната комисия е подкрепено с мнозинство, но е имало и критици. Една от тях е Ралица Андреева, която е подала оставка с мотива, че комисията е унизена от лидера и е превърната в „казионен придатък“ на ръководството на БСП.