Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Не са установени нови странични ефекти на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех"Европейската агенция по лекарствата съобщи, че не са регистрирани нови странични ефекти от ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

В изявлението си европейският регулатор уточнява, че експертният комитет е прегледал съобщенията за хора, починали след като са имунизирани. Изводът е, че „няма никакви притеснения за безопасността“ на ваксината, предаде БТА.В началото на месеца Норвегия промени препоръките си за ваксинация, като включи съвет лекарите да преценяват дали тежко болни възрастни хора или такива с много крехко здраве да бъдат имунизирани.

Подобни случаи бяха съобщени също в Дания, Финландия, Исландия и Швеция, но не беше установена пряка връзка с ваксината.

Изводът на Европейската агенция по лекарствата е, че събраните данни за безопасността на ваксината на „Пфайзер“ „съответстват на известния профил за безопасност на ваксината“. В изявлението се отбелязва, че са известни тежки алергични реакции, но това рядък страничен ефект. Честотата им е около 11 случая на милион дози в САЩ, но в Европа няма още сравнима оценка.

Европейската агенция по лекарствата разреши употребата на ваксината на „Пфайзер“ на 21 декември миналата година в извънреден режим, като мониторингът продължава.