Днес

"Овергаз" и "Газпром" официално се разделиха

"Овергаз" и "Газпром" официално се разделиха

© Надежда Чипева, Капитал

Газпром“ прекрати участието си в българската газова компания „Овергаз инк.“, съобщава руският холдинг, цитиран от ТАСС. Официално сделката по раздялата на руската компания с 50% от акциите й в българската е приключила на 27 януари. В резултат „Газпром“ ще получи над 100 млн. евро – за дела си и за уреждане на задължения, се посочва в съобщението.

Напомня се, че съвместната компания, създадена през 1992 г., е с уставен капитал 50 млн. лв. Към 31 декември 2019 г. „Овергаз инк“, което притежава 38.47% от акциите на „Овергаз мрежи“, дължи малко над 202 млн. лв. на „Газпром експорт“.

Раздялата между двете компании започна през 2016 г., припомня „Капитал“. За да плати сделката, „Овергаз мрежи“ ще изтегли кредит 117 млн. евро през няколко банки.

До 2016 г. 50% от акциите в „Овергаз инк.“ се държат от „Овергаз холдинг“, а останалите 50% – от „Газпром експорт“ и „Газпром“. На практика до 2016 г. точно „Овергаз инк.“ беше шапката на целия бизнес на групата „Овергаз“, но след като в края на 2015 г. „Газпром“ спря доставките за своето дъщерно дружество в България, започнаха и промените, посочва вестникът. Тогава мажоритарният пакет акции на „Овергаз мрежи“, което дотогава беше 100% собственост на „Овергаз инк.“, преминава в регистрираната във Великобритания DDI Holding ltd. Тя чрез свързано дружество е изцяло собственост на Сашо Дончев и членовете на неговото семейство.

Започналият опит още тогава за официална раздяла не приключва заради проблеми с банков заем.