Днес

Португалия узакони евтаназията

В Португалия се чуха и критични гласове, че дебатът и приемането на закона стават в момент, когато много хора са уплашени от пандемията.

© Reuters

В Португалия се чуха и критични гласове, че дебатът и приемането на закона стават в момент, когато много хора са уплашени от пандемията.

Парламентът на Португалия одобри закон, с който страната става седмата в света, узаконила асистираното прекратяване на живота на нелечимо болни пациенти. Практиката ще бъде позволена при определени случаи и съгласно строги правила под надзора на лекар.

Законът обхваща всички над 18 години, за които няма шансове да се излекуват и страдат от „продължителна“ и „непоносима“ болка. Едно от условията е страдащите да са в психическо състояние, в което са способни да вземат подобно решение.

Процедурата ще е само за граждани на Португалия и живеещи в страната, за да се избегне започването на специфичен „туризъм“ от хора от други държави, търсещи медицинска помощ за слагане край на живота си.

„С този вот парламентът добави достойнство към нашана демокрация“, каза Жозу Мануел Пуреза, депутат от Левия блок. Според него резултатът 136 срещу 78 гласа и 4 въздържали се е „демократичният отговор на фундаментализма и страха“.

Сега текстът трябва да бъде подписан в 20-дневен срок от президента Марсело Ребело дъ Соуса, който е с консервативни разбирания, но е заявявал, че ще уважи решението на парламента.

Мнозинството португалци се определят като католици и през голяма част от ХХ век страната прекара в авторитарен крайно десен режим. Но след революцията от 1974 г. Португалия направи поредица от либерални реформи в защита на човешките права, а през ХХI век легализира абортите (2007) и еднополовите бракове (2010)

Законопроектът има и критици – основно заради момента, в който се приема. В момента Португалия преминава през една от най-тежките и смъртоносни фази на пандемията.