Политика

Регулаторът на ЕС одобри ваксината на "АстраЗенека"Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобрява употребата на ваксината „АстраЗенека“ и Оксфордския университет срещу COVID-19 в целия блок.

Клиничните изпитвания показват, че ваксината „е безопасна и ефективна за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст над 18 години“, обяви агенцията.През деня се появиха предположения, че базираният в Амстердам орган на ЕС може да даде зелена светлина, но с ограничение във възрастовите групи, на които е препоръчително тя да бъде поставяна.
Експертите на EMA обаче прогнозират, че „ваксината може да се използва при възрастни хора“ и ще бъде безопасна за употреба.

„Все още няма достатъчно резултати при по-възрастни участници (над 55 години), за да се предостави цифра за това колко добре ще действа ваксината в тази група. Очаква се обаче защита, като се има предвид имунния отговор в тази възрастова група и на база на опит с други ваксини“, се казва в изявление на агенцията.

Очаква се Европейската комисия да даде официално одобрение на ваксината до часове. Това би превърнало препарата в третата сертифицирана ваксина в ЕС, заедно с тези, разработени от „Пфайзер“/“Байонтек“ и американската „Модерна“.

По-рано в петък по фармацевтичната компания „АстраЗенека“ се съгласи да публикува редактирания договор, подписан с ЕК на 27 август 2020 г. Комисията приветства ангажимента на дружеството за повече прозрачност при участието му в изпълнението на стратегията на ЕС за ваксините.