Политика

ЕЦБ: Биткойн инвеститорите могат да загубят всичките си париБиткойн инвеститорите трябва да бъдат подготвени да загубят всичките си пари. За това предупреди Габриел Махлуф, член на управителния съвет на Европейската централна банка, последното предупреждение от централен банкер за криптовалутата, съобщи агенция Блумбърг.

„Лично аз не съм сигурен защо хората инвестират в тези видове активи, но те ги възприемат като активи“, каза Махлуф, който също е гуверньор на централната банка на Ирландия, пред телевизия Блумбърг.„Нашата роля е да гарантираме, че потребителите са защитени“, каза той.

Коментарите на Махлуф отразяват скептицизма от страна на лидерите на ЕЦБ. Криптовалутата е „силно спекулативен актив“, заяви този месец председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, посочва БНТ

Цените на биткойните са се увеличили повече от двойно от ноември насам и са над 40 000 долара по-рано този месец. Често се наблюдават големи движения в стойността им, като през последните девет дни през четири дена са отбелязани колебания над 5%.

В петък биткойнът се харчеше над 35 000 долара, като брокерите приписват това на хода на Илон Мъск, като споменава криптовалутата в своята страница в Tуитър.

И все пак, Maхлуф не вижда проблеми с финансовата стабилност в момента, произтичащи от самия биткойн.

„Повече се тревожа за това дали потребителите правят правилния избор“, каза той.