България

Мегаакция: Арестуваха 19 българи в Испания за трафик на канабис

Лидерът на клона във Валенсия е нашенец, спипани са 300 000 евро в брой и лимузини

Испанските власти арестуваха 20 заподозрени и конфискуваха 20 000 растения. 19 от арестуваните са българи и един испанец. Така властите нанесоха нов удар на една от най-големите мрежи за трафик на канабис в Европа, съобщава bg-voice.com.

Мащабната операция „Mocy“ доведе следователите до югоизточната испанска общност във Валенсия, където властите арестуваха 20 заподозрени наркотрафиканти, включително заместника на лидера на мрежата.

„Операцията започна през септември 2019 година, когато Гражданската гвардия узна за организация, базирана в провинция Малага, която може да транспортира големи количества марихуана от Андалусия до Полша“, се казва в изявление на полицията в Севиля.

„Продължавайки разследванията, беше възможно да се установи присъствието на ръководители на полска организация, пребиваваща в луксозни условия, разположена в Естепона (Малага), които биха могли да бъдат свързани с международен трафик на наркотици“, казват униформените.

Лидерът на клона във Валенсия е български гражданин, който е ръководил „магазин за отглеждане“, продаващ продукти, свързани с отглеждането на растения канабис, твърдят източници от полицията.

В неговите помещения, в град l’Horta, полицията е иззела 10 000 растения.

Съобщава се, че общо във Валенсия служители са открили 20 000 растения канабис, скрити в индустриални складове и няколко хижи. Освен това е открит един тон канабисови пъпки, 300 000 евро в брой и автомобили от висок клас.

Продължаващата операция започнала в южната испанска област Андалусия. Разследването е координирано с Европол и Евроюст и е довело до общо 110 ареста в цяла Испания, съобщиха източници от полицията в Севиля.

Съобщава се, че агентите са извършили над 80 претърсвания в цялата страна и в Полша, по време на които са били иззети тон и половина канабис и над 20 000 растения, както и 43 килограма кокаин и 91 килограма хашиш.

„Операцията е установила 110 души и е иззела 1,5 тона пъпки от марихуана и над 20 000 растения с марихуана“, се казва в изявление, където се допълва: „Над 90 килограма хашиш, 43 килограма кокаин, повече от половин милион евро в брой, осем огнестрелни оръжия, осем камиона, автобус, 26 превозни средства и движимо и недвижимо имущество на стойност 5 милиона евро (6 милиона долара)“.

Според местните медии организацията е била „силно йерархична“, с присъствието на престъпни групи от Полша, България, Мароко и Испания.