Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Робърт Де Нирo: Най-великият актьор на своето време

Р обърт Антъни Де Ниро е американски актьор, режисьор, продуцент и основател на филмовия фестивал в Трибека. 

Робърт Де Ниро е роден в Манхатън, Ню Йорк на 17 август 1943г., единственото дете на художниците Вирджиния Адмирал и Робърт Де Ниро – старши. Родителите му се разделят, когато е на две години, след като баща му им съобщава, че е хомосексуалист.


Източник:
iStock Photos/Getty Images

Актьорът е отгледан от майка си, баща му живее близо до тях и поддържа отношения с Робърт в детството му.

Де Ниро посещава консерваторията на известната актриса и учителка по актьорско майсторство Стела Адлер и актьорското студио на Ли Страсберг. На 16 години получава и първата си роля в пиесата „Мечка“ от Антон Чехов.

От 1965г. Де Ниро започва да се снима в различни филмови продукции, където ролите са му по-скоро незначителни. Някои от филмите са „Encounter“ „Three Rooms in Manhattan“ и „Les Jeunes Loups”. 

През 1973г. започва да си сътрудничи с Мартин Скорсезе и участва в криминалния филм „Mean Streets”. 


Източник:
iStock Photos/Getty Images

През 1974г. Робърт Де Ниро изиграва основна роля във филма на Франсис Форд Копола „Кръстникът II“, въплъщавайки се в героя

Вито Корлеоне. За да изобрази характера си Де Ниро говори главно на няколко сицилиански диалекта. 

Филмът има огромен успех и печели 48 милиона долара в световния бокс офис. „Кръстникът II“ получава 11 номинации на 47-те награди „Оскар“ и печели шест, включително една за Робърт Де Ниро като „Най-добър поддържащ актьор“. Това е първото му признание от Академията.

За филма „Шофьор на такси“ от 1976г. на режисьора Мартин Скорсезе, Робърт Де Ниро отслабва с 13кг., учи се да стреля с огнестрелно оръжие и изучава поведението на таксиметровите шофьори. Филмът е номиниран за четири награди „Оскар“, включително за „Най-добър актьор“ за ролята на Робърт Де Ниро. Репликата му „You talkin’ to me?“, която е импровизация от негова страна, е избрана като 10-ият най-запомнящ се цитат в класация на Американския филмов институт. 

В музикалната драма на Скорсезе „Ню Йорк, Ню Йорк“ Робърт Де Ниро си партнира с Лайза Минели. За ролята той се учи да свири на саксофон, а филмът е номиниран за четири награди „Златен глобус“, включително за „Най-добър актьор“.

Поредното сътрудничество между Де Ниро и Скорсезе е през 1980г. с биографичната драма „Разяреният бик“. Робърт Де Ниро признава, че това е една от най-трудните роли, за които е трябвало да се подготви, тъй като е било необходимо да наддаде 27кг. и да се научи да се боксира. На 53-тите награди „Оскар“ филмът получава 8 номинации, включително за „Най-добър актьор“ , където Робърт Де Ниро печели статуетката. 


Източник:
iStock Photos/Getty Images

През следващите години актьорът иска да излезе от постоянната си роля на гангстер и да докаже и друга страна на актьорските си способности. Снима се в „Кралят на комедията“, филм отново режисиран от Скорсезе, в романтичната комедия „Да се влюбиш“, където си партнира с Мерил Стрийп. През 1985г. за първи път се снима във фантастиката „Brazil”. Първия си режисьорски дебют прави с филма „История от Бронкс“ през 1993г.

След 2000г. Робърт Де Ниро продължава да има роли в няколко комедийни филма и криминални трилъра, сред които „Запознай се с нашите“ и двете му продължения. Част от критиците смятат, че кариерата му започва да пропада в началото на 2000-та година като започва да участва с роли, които са по-малко драматични и изразяващи неговата личност от тези в предишното десетилетие.

Една от последните му роли е през 2019г. във филма „Жокерът“, където влиза в ролята на водещия на токшоу Мъри Франклин.  
През 2020г. списание „Variety“ потвърждава, че Де Ниро и Леонардо Ди Каприо ще участват в предстоящия филм на Скорсезе „Убийците на цветната луна“.

В личен план Робърт Де Ниро се жени за актрисата Даян Абът през 1976г. и заедно имат син. Актьорът осиновява и дъщерята на Абът – Дрена Де Ниро от предишна връзка. Той и Абът се развеждат през 1988г.
През 1997г. Де Ниро се жени за актрисата Грейс Хайтауър. Двойката се разделя през 1999г.. Разводът така и не е финализиран и през 2004г. те подновяват своите обети.

Той е баща на близнаците Джуалина и Арон от бившата си приятелка Туки Смит, както има и син Елиът и дъщеря Хелън от съпругата си Грейс Хайтауър. 

Робърт Де Ниро е носител на два Оскара, награда „Златен глобус“, Награда на Гилдията на филмовите актьори за цялостно творчество и с право е смятан за един от най-великите актьори на своето време. 

В интервю пред сп. „Пийпъл” Робърт Де Ниро споделя, че не може да си представи живота си без Мартин Скорсезе, с когото са приятели повече от 40 години. До момента двамата са работили заедно върху девет филма.

По темата