Любопитно

Ще има ли българско училище в Одеса

О ткриването на българското училище в Одеса, предстоящото честване на 200-годишнината от основаването на Болград, както и откриването на къща-музей на Христо Ботев в село Задунаевка бяха сред темите на срещата на генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов и председателя на Одеската областна държавна администрация Сергей Гриневецкий, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи /МВнР/.

Човекът, който обедини Княжество България и Източна Румелия в картина

Българският генерален консул в Одеса е бил първият чуждестранен представител, с когото Сергей Гриневецкий се е срещнал, след като пое поста миналия ноември.

Председателят на Одеската областна администрация изрази подкрепата си във връзка с откриването на българското училище – въпрос, който бе поставен от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на посещението й в Украйна през октомври 2020 г.

Десетки хиляди българи – обединени в нов район в Украйна

Одеското кметство предложи да предостави статут на училище с разширено изучаване на български език, традиции и история на 31-во образователно училище в града.

В момента българската страна очаква да получи от украинските партньори конкретния проект за предоставянето на статут.

Българите в Одеска област са мост на приятелството между двете ни страни, подчерта генералният ни консул Светослав Иванов.

Откраднаха паметника на Христо Ботев в Одеса

Той отбеляза, че българската диаспора в Одеска област и в цяла Украйна е добре интегрирана, а нейните представители са високо ценени за приноса си за развитието на украинското общество. Сергей Гриневецкий обърна внимание, че нашите сънародници са най-многобройната общност, сред представителите на 133 националности, които живеят в Одеска област, и сподели симпатията си към България и българите като към етнически и културно близък народ.

Генералният ни консул в Одеса обсъди възможността за откриване на българско училище в града
Генералният ни консул в Одеса обсъди възможността за откриване на българско училище в града
Източник:
Пресцентър на МВнР

По повод откриването на къщата-музей на Христо Ботев в село Задунаевка в Болградския район генералният ни консул постави въпроса за ремонт на отсечката на пътя, свързваща основното трасе Одеса-Рени със селото. Това е от съществено значение за развитието на туризма и за бъдещето на селото, чиито жители са предимно от български произход, подчерта Светослав Иванов.

Борисов към Зеленски: 200 хил. българи в Украйна са мост между нас

Обсъдено бе и отбелязването на 200-годишнината от основаването на град Болград – „столицата“ на българското национално малцинство в Украйна, през август 2021 г.

Планира се в тържествата да участват високопоставени представители на двете страни.

Сред темите на разговора бе и тази за запазването и функционирането на сградата на Всеукраинския център за българска култура в Одеса. Обсъдени бяха и възстановяването на пряката въздушна линия между София и Одеса, както и възможностите за организиране на туристически форуми тази година, ако пандемичните условия позволяват това.

На срещата генералният ни консул и председателят на Одеската областна администрация потвърдиха стратегическите и партньорски отношения между България и Украйна, включително в контекста на споделените от двете страни европейски и евроатлантически ценности, информират още от МВнР.