Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

SpaceX e нарушилa разрешителното си при теста на Starship

К омпанията SpaceX на Илон Мъск е нарушила тестовия лиценз от Федералната администрация по авиацията на САЩ с изпитателния полет на ракетата Starship миналия месец, при който тя се взриви, съобщи „Ройтерс“, като цитира публикация на „Върдж“.

Starship направи първи полет, но се взриви при кацането

Започнало е разследване на взривяването на ракетата при кацането ѝ и на отказа на SpaceX  да спазва условията на разрешителното за тестовия полет, посочват източници на изданието, цитирано от агенцията.

От SpaceX засега няма коментар.

Прототипът на космическия кораб Starship се взриви при кацане след изпитателен полет на 10 декември миналата година.

Илон Мъск каза кога човек ще кацне на Марс

Starship е ракета с височина 120 метра и полезен товар от 100 тона, която е предназначена за пилотирани полети до Луната и Марс и е разработена от компанията на Мъск. Тя принадлежи към новото поколение тежки-ракети носители на „Спейс екс“, които могат да бъдат използвани многократно.

SpaceX се подготвя за първи полет на кораба за Марс

От SpaceX съобщиха след експлозията,

че един от трите ракетни двигателя „Раптър“ внезапно спрял да работи.

При полета трябваше да бъде достигната височина от 12 496 метра, но от компанията не уточниха до каква височина е достигнала ракетата.

НАСА може и да не кацне на Луната през 2024 г.

От федералната администрация обявиха, че ще прегледат допълнителната информация, подадена от SpaceX в рамките на искането за промяна в разрешителното.

„Ще одобрим модификация единствено, ако сме убедени, че от SpaceX са предприели нужните действия да спазят всички регулаторни изисквания“, се посочва в изявление на ведомството.