Press "Enter" to skip to content
banner
АЛПРО ЕООД
Продажба, инсталация, монтаж и поддръжка на хардуер и софтуер
Изработка и поддръжка на сайтове и други дейности в областта на ИТ
тел: 0884174616
ел. адрес: alpro@abv.bg

Ваксинирането в Израел – модел, който е спорен и труден за копиране

Ваксинирането в Израел - модел, който е спорен и труден за копиране

© Reuters

Израел е световен лидер по ваксиниране срещу коронавируса на глава от населението и близо 40% от около 9-милиона души население са получили поне по една доза. Плановете на правителството бяха да ваксинира до 20 март 80% от населението над 16 години, като още през февруари да отвори икономиката. Но този срок ще се отложи поне с месец заради нов ръст на заразяванията, основно с новите варианти от чужбина.

Много се говори за тези успехи, но не толкова за модела на постигането им. А той е толкова специфичен, че е спорно дали е приложим на друго място.

Една от причините за тази завидна ефективност е в характерните черти на израелското общество. То е способно веднага да се мобилизира по въпроси на сигурността, не оспорва подобни решения и лидерите му говорят за кампанията като за армейска операция.

„Воюваме с враг, за който имаме много малко разузнавателни данни. Това означава, че нещата се променят в движение. Врагът използва различни тактики и методи, с които не сме напълно запознати“, обяснява за „Ройтерс“ Йоав Кирш, зам.-министър на здраевопазването и бивш боен пилот.

Но да започнем отпред назад.

На 23 март в страната трябва да има поредни предсрочни парламентарни избори и премиерът Бенямин Нетаняху и неговата партия „Ликуд“ превърнаха темата за успеха срещу коронавируса в една от централните в предизборната кампания. Само че коронавирусът не се влияе от избори и политика.

Ваксинирането в Израел - модел, който е спорен и труден за копиране

© Reuters

Ваксинирането започна на 19 декември с групите в най-голям риск и Нетаняху каза тогава, че до края на януари хората от тях ще имат пълна защита, а от февруари започва отваряне на икономиката. Реалността е доста по-различна – въпреки добавянето на още групи и налагането на трета национална блокада (включително с прекъсване на международните авиационни връзки) новите случаи на заразени и починали се увеличават.

Ако излизането от пандемията се забави с повече от 2-4 седмици, Израел ще трябва да очаква отлагане постигането на крайната цел с 6-8 месеца, казва Кирш. „Ще трябва да чакаме нови разработки на ваксини, отговарящи на новите варианти и мутации“, допълва той. Запитан за параметрите, които ще дадат надежда на властите, зам.-министърът казва, че няма такива. Но ако намалеят наполовина сегашните 2% на тежки случаи сред страдащите от COVID-19, това ще е „огромна разлика“.

На 7 януари Нетаняху разкри, че ден по-рано е сключен договор за 10 милиона дози с обещание всяка седмица да пристигат 400 -700 хиляди дози. За Pfizer количеството е капка в морето от 1.3 млрд. (а променената след това цел е за 2 млрд.) дози до края на годината.

Но за Израел новината бе пътеводна светлина за надеждата след близо половин милион заразени и почти 4000 починали. Последваха договор за 6 млн. дози от Moderna и още един – с AstraZeneca. Нетаняху се похвали с личните си познанства с ръководството на тези компании и в частност с „големия приятел на Израел“ Алберт Бурла, потомък на евреи от Солун.

Всъщност заслугата относително малката държава да изпревари такива с пазар от стотици милиони жители е и на здравния министър Юли Еделщайн. Двамата с Нетаняху провеждат 17 телефонни разговора с Бурла, разказва „Файненшъл таймс“. Те обещават една от най-бързите кампании за ваксиниране срещу обещанието да има много и непрекъкснати доставки.

Резултатът днес е, че страната разполага с повече дози, отколкото ѝ трябват и е любопитно какво ще направи с остатъка.

Ваксинирането в Израел - модел, който е спорен и труден за копиране

© Reuters

И после започнаха да излизат важни подробности

Една от тях е, че Израел е платил висока цена – твърди се, че достига два пъти и половина тази в ЕС – за да се сдобие бързо с ваксината на Pfizer/BionTech. На 5 януари официални лица, пожелали анонимност, разкриха цена от 30 долара за доза, а на 12 януари израелската телевизия съобщи за 47 долара. Еделщайн обясни за „Ню Йорк таймс“, че по-високата цена ще се компенсира от по-ранното отваряне на икономиката. Платеното се равнявало на загубите от само 2 дни блокиран бизнес на страната.

Но не всичко трябва да е пари. Защото е налице морална дилема редно ли е ваксините да се разпределят без привилегии или поне при най-нуждаещите се, или да отиват при предложилият най-висока цена. И ако се направи изключение за една страна, защо да не може за друга?

Втора – и може би много по-важна – подробност е, че в замяна на специалното отношение от доставчика Израел му предоставя подробна информация за ваксинираните. Тя е анонимна, но подробна: пол, възраст, здравословно състояние, географско разпределение на ваксинираните, странични ефекти след инжекциите. Контраразузнаването Шин Бет вече получи през 2020 г. без изрично одобрение личните данни на около 140 000 израелци, проследявани за спазване на карантина. В Европа, например, подобна клауза е изключено да се впише в договор с фармацевтична компания заради едни от най-строгите в света правила за защита на личните данни.


Юли Еделщайн,

здравен министър на Израел пред FT

Според едни това е безценен жест от Израел, с който се помага в световната борба с коронавируса. Компанията получава в реално време информация за милиони ваксинирани и как реагират те на продукта, което може по-бързо да доведе до подобряването му. Други сравняват това с превръщането на държавата в огромен тестови полигон, благодарение на който частна корпорация ще подобри маркетинга на свой изключително търсен продукт.

Ваксинирането в Израел - модел, който е спорен и труден за копиране

© Reuters

Заемащият 20 страници договор за сътрудничество, бе разпространен от здравното министерство. Целта е да се определи дали колективният имунитет се постига след ваксинирането на определен процент от населението на Израел. Според BioNTech става дума за „мониторинг на еволюцията на пандемията във времето и при различни нива на ваксиниране“. „Това ще ни помогне да разберем дали потенциалното намаление в броя на заразените и починалите може да се припише само на директната защита от ваксината или на комбинацията от директна и косвена („колективна“) защита“, допълва германският партньор на Pfizer.

Отговорът ще бъде затруднен от това, че има значителни по размер групи, които не споделят общия ентусиазъм от ваксинирането. Това са арабското малцинство (около 21% от населението) и множество общности на ортодоксални евреи, които бяха основен източник на зараза миналата пролет и днес имат до 5 пъти повече заразени, отколкото градовете с доминиращо светско население.

Ваксинирането в Израел - модел, който е спорен и труден за копиране

© Reuters

Няколко групи от фактори допринасят за успеха

Първата събира малката територия (особено важно при превоз на ваксина при минус 70 градуса), относително младото население, топлото време през зимата, централизираното управление, добре развитата инфраструктура за мащабно реагиране при извънредна ситуация в национален мащаб.

Втората засяга здравната система – организационният, ИТ и логистичен капацитет на доставчиците на здравни услуги на общностно ниво; дигитализиране на базите здравни данни и лесна комуникация през интернет или приложения за мобилни устройства; наличие, добра квалификация и заплащане на кадрите; традиционно ефективно сътрудничество между правителство, здравноосигорителни фондове, болници и мрежи за спешна помощ (особено в моменти на кризи); разработени рамки за взимане на решения и изпълнение на ваксинационни кампании.

Третата група е по-нова и специфична за ситуацията с ваксинирането срещу коронавируса. Тя включва мобилизиране на специално финансиране от правителството за закупуване и разпространение; начало на тестовете за съхраняване и транспортиране още на 9 декември; навременното поръчване на достатъчно много дози; използването на семпъл, ясен и лесен за приложение критерий за определяне приоритетните групи в началото; креативност в техническото изграждане на „студена верига“ за продукта на Pfizer-BioNTech и подходяща кампания за убеждаване на израелците да се ваксинират.

Ваксинирането в Израел - модел, който е спорен и труден за копиране

© Reuters

Много от изброените фактори не са уникални за Израел, но важно се оказва умението те да се комбинират и да се използва ефектът от тези комбинации.

Първите ваксинирани бяха хората над 60 години, настанените в домове за възрастни хора, рискови групи заради заболяванията си и медиците на първа линия. Ясно бе определено кой за кого отговаря: възрастни и със заболявания са на четирите здравни фонда в страната; Маген Давид Адом (еккивалентътна Червения кръст) се зае с домовете за възрастни; а с медиците – болниците им и здравните фондове, с които работи всяка от тях.

Четирите здравни фонда имат интерес да се конкурират за повече клиенти в името на повече финансиране от правителството. На всеки 6 месеца човек може да си смени фонда, ако не е доволен.

Силно начало - брой поставени дози (в хиляди) за последните 11 дни на 2020 г.

Силно начало – брой поставени дози (в хиляди) за последните 11 дни на 2020 г.

Населението е доста по-добре настроено към ваксинирането в сравнение с големи западни държави. Това се постига с личен пример от политическите лидери като Нетаняху, но и с кампании, включващи здравните власти, религиозните и общностните лидери.

За логистиката отговаря SLE – транспортното поделение на гиганта Teva Pharmaceutical Industries. То оперира голям подземен склад до международното летище в Тел Авив, където има 30 големи специални фризера с капацитет 5 милиона дози. Тук SLE преопакова съдържанието на оригиналните пакети от по близо хиляда дози в малки – понякога едва 100 дози в нещо с размера на кутия за пица, след което ги разпраща до около 400 центъра за ваксиниране.

Ваксинирането в Израел - модел, който е спорен и труден за копиране

© Reuters

Както навсякъде, началото не е без проблеми.

Попълването на графиците не върви, в някои центрове за ваксиниране не се появяват достатъчно хора и се налага размразени ваксини да се изхвърлят или поставят на чакащи отвън, които са от съвсем друга приоритетна група, случва се да бъдат ваксинирани медици и хора от професии, които не би трябвало да получават дози на този етап.

Но после нещата се подреждат. Повявяват се центрове за ваксиниране в спортни зали, мобилни екипи поемат към села и кибуци, а в 335 пункта ваксинират хората, докато седят в колата си.

Ваксинирането в Израел - модел, който е спорен и труден за копиране

© Reuters

А струва ли си всичко това

Предварителни данни на фондовете Clalit и Maccabi, подлежащи на научно потвърждение, показват, че 14 дни след първата доза заразяванията намаляват с между 33% и 60% в сравнение с неваксинираните. Две седмици е срокът за изграждане на имунитет и в първите дни след първата доза е почти толкова вероятно човек да се зарази с SARS-CoV-2, колкото и неваксинираният. Затова и 17% от новите случаи са били от вече получилите първата инжекция.

След втората доза обаче са се разболели само 0.014% от контактувалите в коронавируса. Pfizer твърди, че ваксината е с 52% ефективност 12 дни след първата доза и 95% след втората.